Geraardsbergen heeft nood aan een leefbaar en autoluw stadscentrum!


“Bumperen beu? Dan ben je niet de enige. Het overgrote deel van de Geraardsbergenaars geeft immers duidelijk aan genoeg te hebben van het ‘peloton-rijden’ in de hoofdstraat en op de markt. Helemaal in lijn met de talloze burgerbewegingen die overal in Vlaanderen het licht zien en een frisse blik werpen op het beleid in hun stad of gemeente, steekt ook een groep Geraardsbergenaars de handen uit de mouwen voor een ander verkeersbeleid boordevol voordelen voor de stad en haar inwoners — m ét behoud van de bereikbaarheid voor de automobilist!”

Autoluwe binnenstad
In vergelijking met de omliggende steden, hinkt Geraardsbergen achterop als het over meer leefbaarheid in de stad gaat. Het burgerinitiatief ‘Gezellig Geraardsbergen’ en ‘Cycling the City’ — de fietscampagne die al 8 jaar vrijwillig en onafhankelijk werkt aan een duurzame mobiliteit in en rond Geraardsbergen — hebben een voorstel uitgewerkt. Wim Schrever — één van de initiatiefnemers — is klaar en duidelijk: “Het voorstel is eenvoudig: maak het Kunstplein — aan de Grotestraat ter hoogte van de Kunstacademie — en een deel van de Brugstraat-Vredestraat-Markt verkeersvrij tussen 10u en 18u, uiteraard met uitzondering voor de hulpdiensten en bussen van De Lijn.”

Bevraging
In het centrum van de Oudenbergstad is er erg veel doorgaand verkeer, dat zorgt voor overlast, lawaai, uitlaatgassen en beduidend meer risico op ongevallen. Ban de wagen zoveel mogelijk uit het centrum en je krijgt rust, aangename wandelstraten, ruime terrassen, minder stress en meer veiligheid.

Het voordeel van het voorstel is dat er geen grote infrastructurele werken moeten worden ondernomen. Mits een aantal ingrepen kan het plan worden uitgevoerd. Uit een bevraging van ‘Gezellig Geraardsbergen’ en ‘Cycling the City’ blijkt dat heel wat inwoners en handelaars in de binnenstad voor dit voorstel gewonnen zijn.

Hoe gaat het verder?
Wim Schrever heeft een plan klaar: “De komende maanden brengen we het burgervoorstel onder de aandacht van beleid, media én natuurlijk de Geraardsbergenaars. We trekken de stad in om handtekeningen te verzamelen voor een gezelliger Geraardsbergen. Na de zomer organiseren we een stadsvriendelijk evenement waarop de handtekeningen overgemaakt worden aan het stadsbestuur.”

Julien Borremans

X