Viering 10 jaar standbeeld Orange I in Grimminge


Zondag werd de tiende verjaardag gevierd van de plaatsing van het paardenstandbeeld in Grimminge.

Bij het beeld -een eerbetoon aan de hengst Orange I- zal vanaf dan ook een plaat hangen, ontworpen door de leerlingen en leerkracht Industri ële ICT van het GO! Atheneum Geraardsbergen.
Het gedicht op de plaat is een ode aan Orange en aan Grimminge. Daarnaast ontwierpen de leerlingen en leerkracht van de afdeling Hout een naamplaat voor het museum. De plaat werd onthuld tijdens de viering door het stadsbestuur van Geraardsbergen.

Orange I, de trots van Grimminge werd in 1863 geboren op het hof Steenhaut. Hij wordt beschouwd als de stamvader van het Belgische trekpaard. Deze kloeke paarden verwierven wereldfaam en dat feit wilde het comit é blijvend zichtbaar maken met een (bijna levensgroot) bronzen standbeeld dat werd gemaakt in het atelier van Ron Deblaere.

Het feestprogramma oogde aantrekkelijk met onder meer een demonstratie door ambachtelijke klompenmakerij, tentoonstelling van oude landbouw werktuigen, tentoonstelling werken van Ron Deblaere, maker van het beeld -Tentoonstelling van schilderijen in het kerkgebouw van Leon Engelen en een aantal lokale kunstenaars. Als kers op de taart,  was er om 15u45 een unieke parade met een 100-tal trek en rijpaarden.

Vanaf 17u00 Muzikale omlijsting met optreden van Xzent en afgesloten werd om 18u00 met Paardjesworp waarbij een waardevol juweel kon gewonnen worden.