©Kenny Verbanck

Gemeenteraadslid Louie Van Rijsselberge (SP.A) wil krachtdadig klimaatbeleid in Zottegem

In navolging van de klimaatbetogingen nodigde de Zottegemse schepen van Milieu verschillende scholieren uit voor een gesprek rond klimaat. “Goed dat de schepen de hand uitreikt, maar nu is het tijd om daadkracht te tonen”, vindt Louie Van Rijsselberge, gemeenteraadslid voor sp.a Zottegem.

Een 9-tal scholieren uit de Zottegemse middelbare scholen waren in februari te gast op het bureau van Leen Goossens (CD&V) om het over het klimaat te hebben. Ze deden daar verschillende voorstellen over hoe Zottegem een klimaatvriendelijk beleid kan gaan voeren, voorstellen die de schepen volgens Van Rijsselberge (SP.A) zeker ten harte moet nemen.

“Jongeren die gaan betogen voor het klimaat krijgen al te vaak de stempel van klimaatspijbelaars opgespeld, maar dit is een mooi voorbeeld van hoe begaan de meeste jongeren echt zijn met het klimaat. In de voorstellen die de jongeren deden zaten er heel wat interessante en uitvoerbare zaken bij voor ons stadsbestuur. Opvallend is dat vaak mobiliteit als een probleem gezien wordt, zoals de aansluiting van verschillende buslijnen op ander openbaar vervoer en de verkeersveiligheid aan het stationsplein. Deze jongeren raken hier dan ook een gevoelig punt aan, een sterk klimaatbeleid gaat hand in hand met een slimme mobiliteit. We hopen alvast dat de schepen de voorstellen van deze jongeren ernstig zal nemen en ook verder zal overleggen met het college hoe alle diensten kunnen samenwerken aan een duurzaam en ecologischer Zottegem. De laatste maanden was het klimaat niet uit het nieuws weg te slaan en op de vele betogingen en marsen die plaatsvonden werd politici vooral te weinig daadkracht verweten. Als lokale politicus vind ik dat we de verantwoordelijkheid hebben om juist wel die daadkracht aan de dag te leggen, het is hoogtijd voor actie. Ik heb de stem van de duizenden klimaatbetogers zowel in Brussel als in Zottegem alvast duidelijk gehoord de laatste maanden en leg daarom ook enkele uitvoerbare voorstellen op tafel in de gemeenteraad volgende week. We vragen allereerst aan de stad om te investeren in herbruikbare bekers, die op alle stedelijke evenementen kunnen gebruikt worden en die verenigingen en inwoners vervolgens ook kunnen huren. De afstemming van het openbaar vervoer loopt vaak spaak met bussen die bijvoorbeeld een slechte aansluiting hebben op de trein of zelfs de start van de scholen, de stad moet dus ook de dialoog aangaan met De Lijn en de NMBS om te kijken hoe ze dit kunnen scherpstellen. Als laatste stellen we voor om een Zottegems Energieloket op te richten, een dienst waar de burger terecht kan met al zijn vragen over elektriciteit, gas en water, duurzaam verbouwen of investeren en waar groepsaankopen worden georganiseerd. De stad moet zich daarnaast natuurlijk blijven engageren in het burgemeestersconvenant om de CO2 met 40% en liefst meer te doen dalen tegen 2030. De sp.a-fractie hoopt op actie en wil alleszins een partner zijn voor een daadkrachtig, globaal klimaatbeleid in Zottegem, het is nu of nooit.”