GROEN HOREBEKE STELT VOOR OM VOORRANG VAN RECHTS AF TE SCHAFFEN LANGS SMARRE

 

Tijdens de laatste gemeenteraad stelde Groen Horebeke voor om de voorrang van rechts af te schaffen langs de Smarre.
Groen gemeenteraadslid Filip Hebbrecht: “Op kruispunten met voorrang van rechts botsten in Belgi ë elke dag gemiddeld 42 bestuurders en mobiliteitsclub VAB zegt dat we de voorrang op zo veel mogelijk kruispunten moeten afschaffen. Op de Smarre zijn er nu al heel wat automobilisten die die regel niet toepassen. Een bestuurder die uit een van de zijstraten komt en zijn voorrang durft te nemen, riskeert een zwaar ongeval. Bovendien heeft de voorrang geen positief effect op de snelheid. De frequente snelheidsovertredingen die in Smarre worden vastgesteld, bevestigen dit.” Groen stelt dan ook voor om de voorrang meteen af te schaffen.
Meerderheid heeft daar geen oren naar
Burgemeester Cynthia Browaeys en schepen Hendrik Blommaert gingen daar niet op in. “ Smarre zou dan pas gevaarlijk worden vrezen wij. De maximumsnelheid is aangegeven en er zijn asverschuivingen. Veel ongevallen gebeuren daar niet. Er werden tevens digitale borden geplaatst om de snelheid weer te geven zodat bestuurders direct zien hoe rap ze rijden.”
Filip Hebbrecht vond het jammer dat het voorstel werd weggestemd. Metingen tonen aan dat 37% te snel reed. “Wie zijn voorrang neemt speelt Russische roulette. Ik ijver tevens voor fietssuggestie stroken zodat de rijweg smaller lijkt wat alleen maar ten goede komt aan de veiligheid.”

Drie gemeenten  

De weg Smarre is een weg waar drie gemeenten belang bij hebben. Hij loopt immers een deel over Horebeke, Zwalm en Oudenaarde. Op Zwalms grondgebied wordt dit wel Knokstraat.