Tienduizenden mensen worden verwacht voor de doortocht van de Tourkaravaan over de Muur.


Geraardsbergen. Het bestuur en de politie van Geraardsbergen/Lierde verwachten zaterdag 6 juli tienduizenden mensen voor de doortocht van de Tour de France door de Oudenbergstad en over de Muur. De politie hoopt met een drone het wielerfeest te managen en indien nodig de gepaste maatregelen te nemen. Als de Muur van het volk dreigt verzadigd te raken, worden de toegangswegen afgesloten.

De 106e editie van de Ronde van Frankrijk start op 6 juli 2019 op de Grote Markt van Brussel. Nadien volgt er een etappe over 192 kilometer, met na een passage over de Muur van Geraardsbergen de aankomst aan het Koninklijk Paleis in Laken. De laatste keer dat de Tour door de Oudenbergstad denderde was in 2004. De Fransman Jean-Patrick Nazon won toen de rit.

De Muur is een helling van derde categorie.
De Muur staat in het parcours van de ronde aangestipt als een berg van derde categorie. De eerste die hier bovenkomt, trekt op het einde van de etappe de bolletjestrui aan. Vervolgens gaat het naar de Bosberg, die gecatalogeerd staat als een helling van vierde categorie. Burgemeester Guido De Padt: ‘De doortocht belooft een spektakel te worden. Er zal uiteraard om de bolletjestrui worden gestreden. De reputatie van de Muur is legendarisch en zal tienduizenden mensen op de been brengen. Om alles in goede banen te leiden is er een veiligheidsplan uitgewerkt.’

Een totaalspektakel
De doortocht van de Ronde van Frankrijk wordt niet beperkt tot de passage van de renners, maar wordt een totaalspektakel waarbij een dagvullend programma wordt aangeboden. Er worden drie feestzones ingericht: de markt, de Vesten en een feestpodium aan de kapel. Op elk van deze plekken zal de rit op grote schermen te volgen zijn. De tourkaravaan — zo’n twaalfhonderd wagens — trekt om 11 uur door de stad, maar zal niet over de muur denderen, maar via een ander parcours om de Oudenberg worden geleid. De renners worden om 13.25 uur verwacht.

Om 9.30 uur wordt het parcours voor het verkeer hermetisch afgesloten. Wie aan het feestgebeuren wil deelnemen komt best met het openbaar vervoer of moet zijn wagen parkeren op de terreinen van KSV, de parking op de Gavers en in Moerbeke. Een gratis shuttledienst brengt de supporters en de feestvierders naar het centrum.

Julien Borremans

Tour over de Muur (tv Oost)