NMBS station Zottegem is een hindernis voor mensen met of zonder beperkingen

Leon De Turck en Ivan Gaublomme van de Zottegemse adviesraad voor personen met een beperking brengen de problemen in beeld

foto : L. De Turck – bewerking NUUS

Leon De Turck fotografeert de roltrappen in het Zottegemse station. De trap naar de Broeder Mareslaan staat alweer in panne. Een ramp voor wie moeilijk te been is. Hij wijst naar de noodhendel als vermoeden van de blokkering. Kinderstreken? De flauwe grappenmakers vergeten dat ze daarmee minder mobiele mensen ernstig in moeilijkheden brengen. En hoe geraakt een rolstoelgebruiker op de perrons? Dat wil hij met een stationschef bespreken.

Ivan Gaublomme is ondertussen in gesprek met voorbijgangers en noteert de vele opmerkingen. Hij heeft al een dik dossier over Zottegem. Ondanks de goede zorgen van het personeel is dit station niet meer van deze tijd. Daar is iedereen het mee eens. Alles is verouderd. In- en uitstappen is voor velen een gevaarlijke en vaak gênante onderneming want de gammele perrons liggen v éél te laag.

Op dinsdag 22 oktober om 19u30 is er een voorstelling van de ‘Zottegemse adviesraad voor personen met een beperking‘, in samenwerking met de seniorenraad, in de raadzaal van het OCMW te Deinsbeke (Deinsbekestraat Zottegem). Nieuws leden zijn welkom.

Ivan Gaublomme is de huidige voorzitter van de ‘Zottegemse adviesraad voor personen met een beperking‘. Hij wil de raad terug onder de aandacht brengen en de mobiliteitsproblemen aankaarten. In een lijvig dossier verzamelt hij foto’s en getuigenissen : hindernissen op voetpaden, soms onbestaande voetpaden, kapotte bestrating. In Zottegem ‘valt‘ wat te beleven,… letterlijk.

Leon De Turck is ondervoorzitter van de adviesraad, maar ook Nationaal Voorzitter van de oud-strijdersvereniging van Belgi ë en beheerder van het KMS oorlogsmuseum in Brussel. Hij is de kleinzoon van de gelijknamige Leon De Turck, de man die de Zottegemnaar frieten leerde eten, de man achter de toenmalige ‘winterfoor’. Hij heeft de leiding over een organisatie van 12700 betalende oudstrijders, verdeeld over 612 afdelingen, een groep burgers waarvan zeker 10% ernstig beperkt is in hun beweging.

NUUS : Heren, wat is jullie verzuchting? Vanwaar de aandacht voor dit drukke NMBS station?

Leon : In een vorige vergadering van de adviesraad bespraken we de moeilijke punten in Zottegem. Spontaan volgden de meeste reacties over het station. De beide parkeerplaatsen voor gehandicapten, aan de voorzijde, worden dikwijls ingenomen door burgers die geen handicap hebben. Vandaag komen we naar hier om beelden te maken van de moeilijkheden, zoals ook de roltrap naar de Broeder Mareslaan. Het is niet toevallig dat die alweer niet werkt.

NUUS : Ik zag dat een stationschef jullie te woord stond. Had je een specifieke vraag?

Ivan : Ja! Hoe verloopt de procedure wanneer iemand met een rolstoel gebruik wil maken van de trein? We vernamen dat het best is om 24u op voorhand te verwittigen. Dan krijg je hulp van een medewerker.

NUUS : Hoe geraak je op het perron? Er zijn alleen maar trappen?

Ivan : Voor perron 1 is dat geen probleem. Dat is vlot bereikbaar maar voor al de andere perrons moet een rolstoelgebruiker begeleid worden. Die moet helemaal tot aan het einde van de bus-parking gebracht worden. Daar is een oversteekplaats voorzien over de sporen. Er moet dus altijd iemand bij zijn want op dat moment worden de sporen beveiligd en afgesloten voor treinverkeer.

NUUS : Handig is het niet, maar uiteindelijk wel veilig.

Leon : Ook voor mobiele mensen is het gebruik van het station moeilijk. Als je ziet hoe moeizaam mensen op en af de trein geraken. Vrouwen met een rok moeten zelfs achterwaarts uit de trein klauteren. Voor mensen met krukken is dat nog moeilijker. Het perron ligt tegenwoordig v éél te laag.

NUUS : De stationschef gaf toch ook aan dat treinen van het model M6 zeer laag zijn en zelfs uitgerust met een ‘loopplank’ voor rolstoelgebruikers.

Leon : Ja, maar die treinen zien we niet veel in Zottegem. In kleine stations hebben ze nochtans de perrons al verhoogd, zoals in Hillegem. In Liedekerke is er al een volledige renovatie gebeurd.

foto : L. De Turck

NUUS : Wat staat er te gebeuren op 21 oktober?

Ivan : We organiseren een persmoment waarop we de adviesraad terug kenbaar gaan maken aan Zottegem. Dat is nodig want er zijn nog v éél meer mensen met een beperking dan alleen maar rolstoelgebruikers.

Leon : Ik denk aan de visueel gehandicapten. Ik zag onlangs nog hoe een begeleidingshond doodsbang was om in de trein te klauteren. Het is gewoon te hoog en aan de metalen roosters van de treden doen die dieren zich pijn.

Ivan : Ook in de recentste verkeersraad van Zottegem werd al gesproken over de moeilijkheden voor gehandicapten. Vanuit de adviesraad voor personen met een beperking gaan we die problemen aankaarten.

NUUS : Met hoeveel zijn jullie vandaag in de adviesraad?

Ivan : We zijn vandaag met 21 mensen, waaronder ook vertegenwoordigers van andere organisaties en politici. Er zijn heel wat ervaringsdeskundigen bij. We gaan in werkgroepen de problemen in kaart brengen. Ook rond autisme gaan we een werkgroep samenstellen. Burgers die een beperking hebben en actief willen deelnemen zijn welkom. Afspraak op 21 oktober in de raadzaal van het OCMW.

NUUS : Bedankt voor het interview. Succes met de activiteiten.

Sjarel Klak

foto : L. De Turck – Eerst de trap op om aan de roltrap te geraken.