Wereld Diabetes dag op 14 november – Mascotte Hippo bezocht vrije basisschool in Munkzwalm

Elk jaar wordt op Wereld Diabetes Dag 14 november wereldwijd extra aandacht besteed aan diabetes.

Mascotte Hippo van het Hippo & Friends Type1 Diabetesfonds (Hippo & Friends vzw) bezocht samen met C éline en Michiel (bekend van sociale media) de Vrije Basisschool te Munkzwalm.
Dansen met hippo in ruil voor een donut. Een knipoog naar de BLAUWE CIRKEL van werelddiabetesdag. En een duidelijke boodschap dat type 1 niet wordt veroorzaakt door teveel snoepjes te eten .😉Een gezonde levensstijl is belangrijk maar we willen komaf maken met vooroordelen.
Waarom 14 november?
14 november is niet toevallig gekozen: het is de geboortedag van Frederick Banting, die in 1922 samen met zijn collega Charles Best insuline ontdekte. Dit was de belangrijkste ontdekking in de geschiedenis van de diabetesbehandeling.

Barbara Flamand: “Type 1 diabetes ontstaat meestal bij kinderen of jongvolwassenen en treft minder dan 10% van alle personen met diabetes. Meer dan 90% van de mensen met diabetes, hebben diabetes type 2. Dit treedt vooral op vanaf de leeftijd van 40 jaar.
Diabetes Type 1 bij kinderen is in opmars EN er zijn nog teveel vooroordelen !
Bij type 1 diabetes valt het eigen afweersysteem de bètacellen van de alvleesklier aan en vernietigt ze. Het lichaam maakt daardoor geen of onvoldoende insuline aan. Vandaar dat het vanaf de diagnose noodzakelijk is om levenslang insuline in te spuiten. Kinderen met die type1 krijgen hebben dus zelf geen schuld aan deze ziekte.Het is echter ongeneeslijk en dus is onderzoek om deze ziekte te voorkomen en te genezen m éér dan noodzakelijk. Welk type diabetes je ook hebt — type 1 of 2 — iedereen kent wel de vooroordelen, ongezouten meningen of goedbedoelde adviezen.

De gemiddelde Belg is niet bekend met het verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2. Ook in de media wordt diabetes vaak over één kam geschoren. En dat is frustrerend voor kinderen met diabetes type1, die nog al eens kwetsende opmerkingen te horen krijgen. Enkele veel gehoorde vooroordelen:
Vooroordeel 1: je mag nooit suiker eten Suikervrij eten is niet nodig. Ook in voeding als fruit, melk of een boterham zitten koolhydraten. Deze worden in je lichaam omgezet in glucose. Je mag wel suiker of andere koolhydraten eten, maar liefst met mate.
Vooroordeel 2: eigen schuld, dikke bult — dat krijg je van al dat snoepen Van snoep of suiker eten krijg je geen diabetes type 1!

Over het ontstaan van type 1 is bij wetenschappers nog niet veel bekend. Je kunt er niets aan doen of het voorkomen.

Mascotte Hippo trok samen met C éline & Michiel naar school waar de kinderen konden dansen in ruil voor een donut. Zo willen ze aandacht vestigen voor werelddiabetesdag en ook iedereen nog eens extra aanmoedigen om onderzoek te steunen. Elke bezochte klas kreeg een mini Hippo als klasmascotte. Wie meer info wil over diabetes of een mini Hippo in huis wil halen en hiermee onderzoek naar diabetes wil steunen kan terecht op de website www.hippoandfriends.com.”

De volledige video kan je bekijken op het you tube kanaal van C éline en Michiel (vanaf 8/11 om 17h) : https://www.youtube.com/channel/UClk5AUhvoAzN41inRfdLPYw/about

X