Reünie passiespel van Moortsele

Twaalf jaar na de laatste opvoering van het Passiespel kwamen de Moortselenaars nog eens samen in het Erfgoedhuis om herinneringen aan het passiespel op te halen. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Erfgoedcel Viersprong en de gemeente Oosterzele.

Een traditie die 33 jaar stand hield door de inzet van meer dan 350 vrijwilligers is zeer uitzonderlijk. In 2007 vond laatste opvoering van het Passiespel van Moortsele plaats. Van ver buiten de grenzen van Oosterzele kwamen de mensen om dit totaalspektakel dat plaatsvond op 7 podia in Moortsele-dorp te bekijken,

Interviews
Kunsthistorica Regina Van Landuyt bezocht een 20-tal getuigen. Tijdens die interviews kwam ook heel wat archief- en beeldmateriaal naar boven dat vakkundig geïnventariseerd werd, samenwerking met Lucien De Smet van het Heemkundig Genootschap Land Van Rode. en aan het Rijksarchief van Gent zal geschonken worden. Dit kon je vrijdag een laatste keer bekijken.

Vier jaar geleden gingen onze trouwe vrijwilligers aan de slag in de kerk van Moortsele om ook daar het religieus erfgoed van de kerk te inventariseren. Op de zolder van de kerk lagen nog heel wat spullen die gelinkt waren aan het passiespel. Onze vriendelijke buurman Jean-Luc Versteirt die al jaren over de Sint-Amandusparochie waakt vertelde ons over het passiespel en wat voor een groots spektakel dat was wel was voor zo een klein dorp.

 

We werden dus niet alleen geconfronteerd met de objecten die zich in de kerk bevonden maar ook met het immateri ële aspect ervan: de verhalen die eraan gelinkt zijn. En die tradities zijn minstens even belangrijk om te borgen en te koesteren.

Het Passiespel was een idee van de toenmalige pastoor Norbert De Baere. Het werd voor de eerste keer opgevoerd in 1975. “Een groep mensen bracht jaarlijks een prachtige voorstelling, een drama dat bleef hangen bij jong en oud,” herinnert schepen van Erfgoed Orville Cottenie zich. “Alle theatertechnieken werden gebruikt en het speelde zich af in de straten van Moortsele, op zeven podia.