Markske geeft toe dat vrouwen superieur zijn.

Markske in tijden van crisis – moemoe, vava en vokke.

Een ironische blik op de actualiteit door de auteur van 't Spelleke van Lierde.

Ik werd geboren en groeide op in het geboortehuis van mijn grootvader Miel. Ruim drie jaar vóór ik het levenslicht zag overleed Miel, 50 jaar, aan de gevolgen van K. Tussen de diagnose en de begrafenis in februari 1957 zaten drie weken.
Thuis deden we naarstig verder en naar verdriet over ‘mijn dode p ép é’ peilde ik niet.

35 jaar later sprak ik als amateurhistoricus(je) met tientallen hoogbejaarden, naar aanleiding van mijn research naar de massale emigratie naar Canada.
Dat was schrikken. Bij de door mij geïnterviewden schoot het gemoed net niet vol toen mijn grootvader -de volgens hen meest zachte, attente en inspirerende mens ter wereld – ter sprake kwam. Sommigen hielden het niet droog, na 35 jaar. Nu, ik weet het wel, over de doden niets dan goed, maar dit was niet gespeeld.
Hoe kan je iemand missen die je nooit gekend hebt? Sindsdien mis ik hem. Gemis door tijd.

Wat als je iemand afstaat en moet missen die je wèl gekend hebt, maar dan in coronatijden?

De grootmoeder van onze kempenschoonzoon wordt vandaag begraven. In stilte in de Kempen. In tegenstelling tot mijn grootvader heb ik ‘moemoe’ wel ontmoet, éénmaal. Onze dochter Ines en Koen hebben we inmiddels ook haast twee maanden niet tegen het lijf gelopen.

Grootmoeders in de Kempen heten ‘moemoe’, grootvaders heten er ‘vava’ of ‘vokke’. Ik vermoed een linguïstieke co-relatie tussen de Kempen en Sint-Maria-Oudenhove, waar ‘moet’ en ‘voot’ gangbaar zijn. Maar dit geheel ter zijde.

Er zijn 15 mensen aanwezig op de uitvaart van ‘moemoe’, wegens Corona. Corona wordt vanaf nu C. (wegens gebrek aan karakter(s)) Er wordt geschipperd en gerekend om het getal van 15 niet te overschrijden. Een verscheurende en onmogelijke zaak. Mijn dochter gaat aan de zijlijn staan, zoals wellicht zovelen die ‘moemoe’ een warm hart toedragen. Gemis door afstand.

Treur. Wacht g één 35 jaar. G één knuffels. Wèl ons warm hart.

Laat ons morgen vrolijk zijn.

Lees ook:

https://www.nuus.be/2020/03/29/markske-in-tijden-van-crisis-hangjongeren/

https://www.nuus.be/2020/04/28/markske-in-tijden-van-crisis-pee-markie/

https://www.nuus.be/2020/04/30/markske-in-tijden-van-crisis-je-komt-altijd-thuis/

https://www.nuus.be/2020/05/01/markske-in-tijden-van-crisis-1-mei-dag-van-de-arbeid/