Domein Breivelde krijgt nieuwe inkomzone met ‘comfortpad’

Na de recente renovatiewerken aan de inkomtorens wil het Zottegemse stadsbestuur nu ook de inkomzone van het Domein Breivelde in Grotenberge herinrichten en heraanleggen. Er wordt hiervoor gerekend op een kostprijs van zo’n 105.000 euro. Het hele desbetreffende dossier is opgemaakt in overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid.

Hoofdzaak wordt de voorziening van een zgn. comfortpad om het park toegankelijker te maken voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Dit comfortpad, in een halfgebonden waterdoorlatende verharding, zal parallel lopen met de bestaande toegangsweg in kasseien die omwille van erfgoedkundige waarde moet behouden blijven. Aan de grindvlakte op het einde van deze kasseistrook zal het comfortpad afbuigen naar rechts en langs de voorgevel naar de ingang van het kasteel leiden.

Vandaar zal het pad via een soort S-bocht richting grasvlakte gaan en ter hoogte van de kasteeltoren aansluiten op de bestaande padenstructuur. Door die S-beweging zal het pad het terras voor het kasteel in twee ën delen: een stuk aan de horecazaak en een ietwat ‘vrijblijvender’ deel langs de kant van de grasvlakte. Om het comfortpad naast de bestaande kasseistrook te kunnen aanleggen en als beginpunt van het pad, wordt er naast de hoofdingang een secundaire ingang voorzien tussen de linkerinkomtoren en de elektriciteitscabine (hiervoor het slopen van een segment van de tuinmuur nodig).

Aan de ingang van het Domein Breivelde komen er ook een ruime fietsenstalling en een ‘ontmoetingsplek’ met zitbanken. Van de vijf bestaande parkeerplaatsen aan de parkingang zullen er nog twee overblijven en voorbehouden worden voor mensen met een beperking. Er wordt ook een rolstoelparking (100 m ²) voorzien. De parkeerplaatsen en de ontmoetingszone zullen aangelegd worden met kleiklinkers (zoals in het stadscentrum), de fietsenstalling krijgt een halfgebonden waterdoorlatende verharding (zoals het comfortpad). De elektriciteitscabine nabij de hoofdingang wordt eveneens aangepakt. Ze krijgt een nieuwe dakstructuur met daarop een groendak (turfdak) in plaats van het huidige pannendak. De muren ervan zullen zwart geschilderd worden zodat de hele cabine beter in de dichtbeboste achtergrond zal opgaan.