Nieuwe tankwagens voor posten Kruisem en Ronse

De brandweerzone kocht twee gloednieuwe tankwagens aan voor de posten Kruisem en Ronse. De Scania-tankwagens zijn van het ministri ële type en werden opgeleverd door de firma Vanassche te Harelbeke. De voertuigen zijn uitgerust met de nieuwste technologie, en vertegenwoordigen een totale investering van 600.000 euro voor de brandweerzone.

De posten Kruisem en Ronse verkregen wee nieuwe tankwagens, dit ter vervanging van de huidige tankwagens. Het betreft de allernieuwste Scaniavoertuigen met 4×6 aandrijving, volgens het ministri ële type
(dat betekent dat het order wordt uitgeschreven aan de hand van een voorgedefinieerd lastenboek).

De voertuigen zijn uitgerust met een watertank van zo’n 12.000 liter (de huidige voertuigen vervoeren zo’n 8.000 liter), en worden aangedreven door een zuinige Euro 6 motor met AdBlue-technologie.

De voertuigen wegen zo’n 26 ton, wanneer volledig beladen. De tankwagens kunnen multifunctioneel worden ingezet als onderdeel van een branduitruk, maar ook voor kleinere interventies zoals het reinigen van het wegdek. Om deze taken tot een goed einde te brengen zijn beide uitgerust met een state of the art Ziegler FPN 10-400-2H en FPN 40-250-3H pomp, welke water onder druk kunnen leveren, respectievelijk aan 4.000 liter per minuut aan 10 bar en 400 liter per minuut aan 40 bar.

De inrichting van de tankwagens is volledig modulair opgebouwd, en kan dus worden aangepast al naargelang de behoeftes van de brandweerdienst.

“De brandweerposten gaan nu hun chauffeurs opleiden, alvorens deze voertuigen effectief kunnen worden ingezet. Eenmaal dit gebeurd is, zal de huidige tankwagen van post Ronse doorschuiven naar post Sint-Lievens-Houtem. Op deze manier kunnen we ons wagenpark optimaal gebruiken, wat perfect past binnen een zonale visie”, weet zonecommandant De Vijlder Peter.