Primeur voor Horebeke : fietsherstellingspaal

Enig in de Vlaamse Ardennen

Op de gemeenteraad van 8 februari stelde Groen Horebeke voor om een fietsherstellingspaal te plaatsen aan het eiland ter hoogte van Haaghoek en Buikberg. Het voorstel werd unaniem goedgekeurd door alle fracties. Hiermee heeft Horebeke een primeur beet voor de Vlaamse Ardennen.

Er wordt wat afgefietst in Horebeke. Heel wat wielertoeristen verkennen wekelijks de prachtige hellingen en kasseistroken. Hierbij valt het wel eens voor dat een fietser pech heeft. Een fietsenmaker in de buurt van Horebeke is er echter niet meteen. Daarom is een Eerste Hulp bij Fietsongevallen aangewezen.
Groen Horebeke stelde daarom op de gemeenteraad voor om een fietsherstellingspaal te plaatsen op enkele locaties waar heel wat fietsers passeren. We denken daarbij aan het kruispunt van de   Haaghoek met de Buikberg.

Indien dit een succes is kan het initiatief worden uitgebreid naar het Kerkplein en de Groenstraat. volgens Groen Horebeke.

Wat is een fietsherstellingspaal?

De paal bezorgt de fietser al het basisgereedschap dat nodig is om een fiets te herstellen. Zo kan je er je banden oppompen, een moertje vastzetten, of een ander klein defect herstellen. De servicepaal bevat negen tools. Op en in de paal bevindt zich bijvoorbeeld een pomp met een aansluiting voor alle ventielen, een kruisschroevendraaier, een gewone schroevendraaier, een T25 Torx—schroevendraaier, een regelbare steeksleutel, een combinatietang (knippen, knijpen), steeksleutels 8-10mm en13-15mm, een spaaksleutel en een set inbussleutels.

Hoe het materiaal gebruikt moet worden, kun je eenvoudig opvragen via de QR-code die je op de paal vindt. De paal is bestand tegen weer en wind en bovendien is hij vandalismebestendig. De stevige stalen constructie is nagenoeg onverwoestbaar, degelijk beschermd tegen corrosie, en hij is verankerd op een betonnen sokkel. Het gereedschap is bevestigd met stevige kabels maar je krijgt toch genoeg ruimte om makkelijk aan de slag te kunnen gaan.

Uiteraard gaat het om kleine herstellingen. Voor een echte reparatie moet je naar een fietsenmaker.