Sluiting dreigt voor Beauprez te Grimminge. Stephan Premereur: ‘We werken aan een oplossing.’


Geraardsbergen/Grimminge. Beauprez Service Residenties staat op ‘de zwarte lijst’. Dit bericht verscheen deze morgen in o.a. Het Nieuwsblad en De Standaard. Beauprez verliest eind juni zijn erkenning omdat het niet de bewoners heeft met het juiste zorgprofiel. Stephan Premereur vindt dit bijzonder jammer omdat het inspectieverslag van eind januari van dit jaar overwegend positief was. ‘Momenteel wordt er hard gewerkt om de werking van Beauprez na juni te continueren’, geeft Premereur nog mee. Intussen heeft de stad Geraardsbergen de opdracht gekregen om samen met Zorg en Gezondheid en met Beauprez een ander onderkomen te zoeken voor de huidige bewoners.

Beauprez Service Residenties staat op ‘de zwarte lijst’. Dit bericht verscheen deze morgen in o.a. Het Nieuwsblad en De Standaard. Van Beauprez Service Residenties, een groep serviceflats van 74 woningen, wordt eind juni de erkenning ingetrokken. ‘Er verblijven mensen die zwaarder zorgbehoevend zijn dan de zorg die woningen kunnen bieden’, zegt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid in o.a. Het Nieuwsblad. Op de zwarte lijst staan er 13 rusthuizen en assistentiewoningen. Sommige krijgen een waarschuwing, andere moeten dicht, ondermeer dus Beauprez in Geraardsbergen.

‘We hebben nog pijlen op onze boog.’
Stephan Premereur — verantwoordelijke voor Beauprez — ontkent niet dat de erkenning is ingetrokken, maar het is nog te voorbarig om van een definitieve sluiting te spreken. ‘Momenteel lopen er procedures bij de Raad van State om deze beslissing ongedaan te maken. Beauprez kreeg op 22 januari van dit jaar een inspectie. Het inspectieverslag bevat een aantal werkpunten, maar was overwegend positief’, geeft Stephan Premereur mee. ‘We kunnen aantonen dat we het nodige hebben gedaan om de werkpunten van de inspectie weg te werken. We hopen dan ook dat de beslissing om de erkenning in te trekken, ongedaan wordt gemaakt.’

‘Maar we hebben nog andere pijlen op onze boog’, geeft Stephan Premereur mee. ‘Momenteel worden nog andere pistes verkend om een eventuele erkenning te krijgen. Dit kan betekenen dat we het doelpubliek voor een stuk zullen moeten uitbreiden. De huidige bewoners hoeven zich geen zorgen te maken. We geloven er sterk in dat we de huidige werking niet alleen kunnen continueren, maar dat we in de toekomst nog meer gepaste zorg op maat kunnen aanbieden.’

De komende weken worden cruciaal voor Beauprez. ‘We werken momenteel hard aan de toekomst. Van zodra de plannen concreet genoeg zijn, zullen we daar met de nodige zorg en aandacht over communiceren’, licht Stephan Premereur nog mee.

Stad Geraardsbergen zoekt naar oplossing
Intussen zoekt de stad Geraardsbergen naar een oplossing. Het stadsbestuur wordt met de opdracht belast om voor de bewoners van Beauprez een nieuw onderkomen te vinden. ‘Het wordt een zoektocht om die mensen een goed onderkomen te geven, met zorg op maat. We gaan ook kijken waar die mensen vandaan komen. Als ze uit andere gemeenten komen, gaan we overleggen met die gemeenten of steden om te kijken of er daar een oplossing is. Maar we gaan voor een goeie en menselijke oplossing’, geeft burgemeester Guido De Padt (Open Vld) op Radio 2 mee.

De stad gaat samen met Zorg en Gezondheid en met Beauprez kijken waar en in welke rusthuizen ze de mensen de nodige zorg kunnen geven.

Julien Borremans