Residentie Beauprez transformeert naar cohousing Alegria


Grimminge. Op 1 juni schakelt de residentie Beauprez over naar een nieuwe innoverende woonvorm cohousing, onder de naam Alegria. ‘Deze beslissing is het resultaat na overleg tussen het Agentschap Zorg en Gezondheid, het stadsbestuur van Geraardsbergen en de eigenaar van het gebouw van de Residentie Beauprez’, verklaart Stefaan Premereur. We vroegen burgemeester Guido De Padt (Open Vld) om een reactie. Het Agentschap Zorg en Gezondheid houdt een oogje in het zeil.

De naam Alegria verwijst enerzijds naar de bestaande en beschermde Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Vreugde op de site. Alegria is Spaans voor Vreugde. ‘Anderzijds was Alegria   ook de   naam van een voorstelling van Cirque Du soleil uit 1994 over een ‘koninkrijk zonder koning’, wat dan weer de woonvorm cohousing typeert. De bewoners van de residentie zullen immers mee de werking van cohousing vorm kunnen geven’, aldus Stefaan Premereur, zaakvoerder van het nieuwe initiatief.

De bewoners kunnen kiezen om de overstap naar Alegria te maken. ‘Uiteraard is het belangrijk dat de bewoners daar zelf voor kiezen en dat de woonvorm die wij aanbieden aansluit op hun behoeften’, vervolgt Stefaan Premereur.

Alegria zal met zijn diversiteit aan types flats een oplossing bieden aan diverse huurders van alle leeftijden. Het bestuur van cohousing Alegria finaliseert de komende weken de nieuwe overeenkomsten en zal het gebouw vanaf 1 juni openstellen voor nieuwe huurders.

Burgemeester Guido De Padt (Open Vld) wacht nog op de offici ële documenten: ‘Ons bestuur is nog niet door een dossier gevat.’ Het Agentschap Zorg en Gezondheid laat in een telefonische reactie weten dat het de initiatiefnemers vrij staat om met een andere woonvorm van start te gaan. ‘Uiteraard zullen wij nagaan of de initiatiefnemers zich aan de geldende regels en de vigerende wetgeving houden.’

Julien Borremans