Johnny (78) en Albertine (75) zagen de brand in de Buizemontstraat van dichtbij ontstaan


Geraardsbergen. Op donderdag 8 juli brak in een huis in de Buizemontstraat een zware brand uit. ‘We waren in de tuin toen we plots een enorme rookontwikkeling zagen. Ik haastte me naar buiten, maar toen ik op straat kwam, sloeg de warmte van de vlammen in mijn gezicht. Ondraaglijk’, getuigt Johnny.

Donderdagavond 8 juli brak omstreeks 19.00 uur een hevige brand uit in de Buizemontstraat. Johnny (78) en Albertine (75) wonen twee huizen verder. ‘We waren in de tuin toen we plots een enorme rookontwikkeling zagen. Ik haastte me naar buiten, maar toen ik op straat kwam, sloeg de warmte van de vlammen in mijn gezicht. Ondraaglijk’, getuigt Johnny. ‘In een mum van tijd sloegen de vlammen door het raam.’

‘In dit pand woont een jong gezin met drie kinderen. Ze konden ternauwernood de woning verlaten. Ze zijn ongedeerd. Wat de oorzaak is, weten ze niet. Het gezin zag er heel aangeslagen uit. Ik vroeg of ze de brandweer hadden opgeroepen, wat ze gelukkig al hadden gedaan’, vertelt Johnny.

‘In het huis naast ons, woont eveneens een gezin met drie kinderen. Deze mensen waren niet thuis. Er wacht hen een onaangename verrassing’, vertelt Albertine. Het vuur slaat over naar de aanpalende woningen. Het huis naast Johnny en Albertine vat eveneens vuur en na een tijdje slaan daar ook de vlammen door het dak. Het koppel wacht bangelijk af of de vlammen niet zullen overslaan naar hun huis, maar algauw wordt duidelijk dat de Brandweer de brand onder controle heeft.

‘We wonen hier al vijftig jaar’, zegt Albertine. ‘Deze huizen staan hier al heel lang. Het vuur ontwikkelt zich verontrustend snel. In ons huis staat een verzameling waardevolle spullen. Ik hoop dat we van de ellende bespaard blijven.’ Johnny en Albertine hopen dat het goed komt met de getroffen mensen. ‘Toch maar eens gaan informeren of we een handje kunnen helpen’, laat Albertine nog weten.

Julien Borremans

X