Rani Cromphout: ‘Mijn fysieke beperking heeft me er nooit van weerhouden om een dansschool uit te bouwen.’

We R Dancers, een ambitieuze dansschool in Geraardsbergen


Geraardsbergen. Rani Cromphout (26) is afkomstig uit Galmaarden en heeft communicatiewetenschappen aan de universiteit Gent gestudeerd. Sinds vorig jaar heeft ze een dansschool opgericht, We R Dancers. ‘Wij bieden verschillende dansen aan en zetten in op verschillende stijlen en niveaus. Iedereen is welkom, ook diegene die nog nooit heeft gedanst.’ Rani werd geboren met een fysieke beperking, die haar verhindert om voor een podium te gaan, ‘maar dat zal me er niet van weerhouden jonge danstalenten te laten schitteren.’

Rani Cromphout (26) is afkomstig uit Galmaarden en heeft communicatiewetenschappen aan de universiteit Gent gestudeerd. Ze werkt intussen als journaliste. Rani heeft haar hart in Geraardsbergen verloren. Ze liep school in het karmelieten. Intussen heeft ze sinds vorig jaar een eigen dansschool in de Oudenbergstad, We R Dancers. Voordien gaf ze op verschillende plaatsen in Vlaanderen dansles.

Rani werd al van kindsbeen af door de dansmicrobe gebeten. ‘Op mijn vijfde zette ik de eerste danspasjes. Daarna kwam het dansen steeds meer op de voorgrond in mijn leven. Al vlug groeide het dansen uit tot mijn voornaamste vrijetijdsbesteding. Het is voor mij meer dan een hobby, het is een passie. Op mijn zestiende startte ik reeds met lesgeven’, vertelt Rani.

Fysieke beperking
‘Ik ben niet de beste danser die er is. Wat competitiedansen betreft, heb ik beperkte ambities’, vertelt Rani. Rani werd geboren met klompvoeten, wat een aangeboren afwijking is. ‘Bij mijn geboorte stonden mijn voeten scheef. Als baby heb ik een operatie ondergaan. Ik kan stappen, springen en dansen, maar wat het laatste betreft, kan ik niet alles perfect. Zo moet je bij het dansen mooi jouw tenen in het verlengde van jouw voeten kunnen strekken. Dat lukt niet. Ik kan ook niet mooi op mijn tenen staan. Mocht ik naar een wedstrijd gaan, dan word ik daar op afgerekend.’ Rani streeft ernaar om de dansers goed te coachen om hen te laten schitteren op wedstrijden. ‘Mijn ambitie ligt op het vlak van het coachen van de dansers en de uitbouw van de dansschool. Mijn fysieke beperking heeft me er nooit van weerhouden om een dansschool uit te bouwen. Uiteraard word ik soms door mijn beperking gehinderd om voluit te gaan, maar anderzijds is het een extra stimulans om op andere vlakken uit te blinken.’

‘Met We R Dancers zetten we in op kwaliteit. Iedereen kan bij ons terecht, volgens eigen kunnen en op eigen tempo. Dat neemt niet weg dat ik op termijn de ambitie heb om leden voor performances en wedstrijden klaar te stomen.’ Dit jaar start de Geraardsbergse dansschool met een eigen wedstrijdteam. ‘Uiteraard gaan we eerst goed trainen tot we goed genoeg zijn. Het is zeker de bedoeling om tegen eind volgend jaar aan wedstrijden deel te nemen.’

Dansen in verschillende stijlen en niveaus
Er zijn in Geraardsbergen wel wat dansscholen, maar geen die doen wat Rani’s dansschool aanbiedt. ‘En of er nog plaats is voor een extra dansschool’, geeft Rani mee. ‘Wij bieden verschillende dansen aan in plaats van ons te focussen op dansen op leeftijd. We zetten in op verschillende stijlen en niveaus. Zo hebben de dansers meer keuze en kunnen ze meer groeien in een bepaalde stijl. Iedereen is welkom, ook diegene die nog nooit heeft gedanst.’

‘We bieden kleuter- en kinderdans aan, maar vanaf twaalf jaar kan er gekozen worden voor de meer technische stijlen van jazz en hiphop. Jazz is meer klassiek en wordt op rustige muziek gedanst.’ Sinds dit jaar wordt er ook dancehall aangeboden. Dancehall is ontstaan uit de Jamaicaanse populaire muziek en wordt steeds populairder. Daarnaast is er nog ‘girly high heels’. Er wordt op hakken en sensuele muziek gedanst. ‘Je kan het met de film Burlesque vergelijken.’ De dansschool biedt geen koppeldansen aan. ‘Een bewust keuze. Ik heb trouwens nooit koppeldansen gedaan.’

Het dansjaar startte vorig jaar aanvankelijk in de spiegelzaal In de Gavers op het provinciaal domein, maar de coronapandemie gooide roet in het eten. Rani liet zich niet van de wijs brengen en gaf les in de openlucht op de speelplaats van de basisschool van het Sint-Jozefinstuut in het centrum van de stad. Als het regent kunnen de dansers ook op de overdekte speelplaats aan de slag. ‘Vanaf september is het de bedoeling om naar de Gavers terug te keren.’ Intussen heeft Rani een aantal docenten rond zich verzameld, die haar ondersteunen bij het lesgeven.

Organisatie…
Het eerste dansjaar was – gezien de omstandigheden – een succes. ‘We hebben 100 dansende leden. Daarnaast zijn er nog 70 mensen die naar de groepslessen komen. ‘Tijdens de groepslessen wordt yoga, BBB en powerdance aangeboden. Er wordt gewerkt met beurtenkaarten. ‘In totaal hebben we dit jaar toch wel 170 mensen kunnen mobiliseren. Op de sociale media hebben we intussen meer dan 600 volgers.’
Op lange termijn droomt Rani Cromphout ervan om een eigen gebouw te hebben, waar het mogelijk is om verschillende lessen op een zelfde tijdstip te organiseren. ‘Zo kan de school groeien en kunnen we veel mensen bereiken. Het zal dan ook mogelijk zijn om meer stijlen en lesuren aan te bieden. Zo kunnen we ons ook beter voorbereiden op wedstrijddansen. Voor ons is het belangrijk dat de dansers een zeker niveau halen.’

De lessen starten op 11 september. In de loop van de maand augustus is er een kampstage voor kinderen van 5 tot 16 jaar. ‘Tijdens deze stage leren de kinderen drie dansen van drie verschillende docenten. We werken naar een show voor de ouders toe. Uiteraard coronaproof.’ We R Dancers wil ook buiten de muren van de dansschool actief zijn. ‘Mensen kunnen ons boeken voor een event, een workshop of een sportdag op school.’

We R Dancers heeft de ambitie om een divers publiek aan te trekken. ‘Het is de bedoeling om ook meer mannen aan te trekken. We hebben ook de ambitie om G-dance aan te bieden.’ G-dance wordt georganiseerd voor mensen met een beperking. ‘We R Dancers heeft de ambitie om iedereen aan het dansen te krijgen.’

Voor meer info: We R Dancers

Julien Borremans

X