Niek Ogiers (Voorzitter De Ressort): ‘We proberen een haven van rust en leute te creëren.’

‘We doen er alles aan om drugs buiten de muren van het jeugdhuis te houden.’


Nieuwe voorzitter Yentl Van Acker en uittredend
voorzitter Niek Ogiers


Geraardsbergen. Jeugdhuis De Ressort bestaat 15 jaar. Afgelopen zaterdag troepte de Giesbaargse Jeugd samen in De Spiraal om deze markante verjaardag eens flink wat luister bij te zetten. In de voormiddag was er een receptie met de nodige prominenten. Daarna volgde er een muzikale begeleiding naar het Koetsenhuis, waar de festiviteiten werden verdergezet. En of de Giesbaargse Jeugd er zin in had… De luwte van de coronapandemie had al veel te lang geduurd. Tijd voor een feestje en een gesprek met voorzitter Niek Ogiers.

‘Een haven van rust en leute’
Niek Ogiers is reeds drie jaar voorzitter van De Ressort. Niek leidt de vergaderingen en vormt het aanspreekpunt van het jeugdhuis. Op zijn 23ste is hij reeds een oudgediende binnen het jeugdhuis De Ressort. Niek is pas afgestudeerd en als kredietanalist professioneel actief bij het Vlaams Woningfonds. Niek omschrijft de werking van het jeugdhuis ‘als een plaats waar de jongeren zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontplooien.’ ‘We proberen een haven van rust en leute te creëren voor alle jongeren die nood hebben aan een uitlaatklep’, vult de voorzitter van de Giesbaargse Jeugd zichzelf aan. ‘Concreet vertaalt zich dit in de openingsavonden van het jeugdhuis en de evenementen die worden georganiseerd.’

De Giesbaargse Jeugd organiseert tal van evenementen voor het grote publiek, maar fungeert ook als een jeugdbeweging. ‘Zo beschikken we over een basis van verschillende medewerkers die we bij de werking betrekken. Tussendoor gaan we op weekend.’ De weekenden zijn er niet enkel om plezier en vertier te maken. Er wordt ook vorming aangeboden die betrekking heeft op de jeugdhuiswerking. ‘Deze vormingen gaan over gesprekstechnieken, alcoholmisbruik of koken. Er is ook eens een training kickboksen geweest. Eens per jaar gaan we met de medewerkers op bedankingsweekend.’ Om de twee jaar gaat de Giesbaargse Jeugd naar het buitenland op reis.

‘We doen er alles aan om drugs buiten de muren te houden.’
‘De Giesbaargse Jeugd heeft al tal van succesvolle evenementen georganiseerd. Maar er zijn ook wel al mindere momenten geweest. Zo werden we een tijdlang met drugsgebruik gerelateerd. Dat heeft de nodige jaren gekost om eruit te geraken.’ Volgens de uittredende voorzitter heeft het jeugdhuis er alles aan gedaan om drugs buiten de muren te houden. ‘Als tijdens een evenement bezoekers op de stoep drugs gebruiken, dan staan wij vrij machteloos.’ Ook was er wel eens een vechtpartij. ‘Helaas wel. Tijdens de coronaperiode waren er geen evenementen, maar daarvoor hadden we toch wel een lange periode zonder incidenten. Deze maand was er nog een vechtpartij. Tijdens de opkuis van een evenement keerde een aantal bezoekers zich tegen de mensen van het jeugdhuis. Uiteraard hebben we onmiddellijk contact met de politie opgenomen en hebben we de identiteit van de onruststokers kunnen meegeven.’

Hoe gaat de jeugd van Geraardsbergen om met drugs? ‘Ik zit intussen al zeven jaar in het bestuur en ik merk wel dat de interesses bij de jeugd verschuiven. De voorkeur van de jeugd gaat meer uit naar exclusievere zaken wat betreft drank- of druggebruik. Naast het roken van een jointje wordt er ook met designerdrugs geëxperimenteerd.’

Nieuwe voorzitter…
Het bereik van de Giesbaargse Jeugd is bijzonder groot. ‘We kunnen zowat iedereen bereiken. Er is uiteraard een verschil tussen bereiken en interesse. Niet iedereen die we bereiken, is uiteraard geïnteresseerd.’ De sociale media helpen ons wel een handje. ‘We organiseren ook wel een scholentocht, waarbij we onze werking op de scholen kunnen voorstellen. Tijdens de middagspeeltijd mogen we dan eens op de speelplaats staan, wat muziek opzetten en flyers uitdelen.’

Niek Ogiers is er vrij zeker van dat het jeugdhuis snel zijn dynamiek van voor de coronaperiode zal terugvinden. ‘Tijdens de coronaperiode hebben we ons toegespitst op het jeugdhuis en de medewerkers, niet zozeer op het grote publiek omdat onze mogelijkheden op dat moment nogal beperkt waren.’ Maar er is hoop. Binnen drie weken is er het medewerkersweekend, wat de start van het nieuwe werkjaar betekent. ‘Mijn jeugdhuispensioen komt daarmee dichterbij’, verrast Niek. ‘Het wordt stilaan tijd dat ik de fakkel aan mijn opvolger doorgeef.’ De nieuwe voorzitter wordt de huidige penningmeester Yentl Van Acker, die al een tijdlang meedraait in het jeugdhuis. We wensen haar alle succes toe.

Voor meer info: https://www.facebook.com/jhderessort

Julien Borremans