De Pollux botst na dolle vaart op De Dender tegen stuwen in Geraardsbergen


Overboelare/Geraardsbergen. Door het hevige stroming van een flink aangezwollen Dender werd ter hoogte van Het Bruggenhuis in Overboelare een boot – De Pollux – losgeslagen, raakte op drift en kwam tegen de stuwen in Geraardsbergen tot stilstand. De brandweer kon de boot voorlopig vastleggen. Welke schade de boot tijdens zijn wilde vaart heeft aangericht, is nog niet zeker. Niemand raakte gewond.

Door de hevige regenval van gisteren steeg het peil van De Dender tot zowat haar hoogste punt van de afgelopen weken. Door de hevige stroming van het water, werd De Pollux losgeslagen en raakte op drift. De boot kwam tegen de stuwen van Geraardsbergen tot stilstand. Welke schade de boot onderweg heeft aangericht is niet geweten. De Pollux vertoont wel schade. Het lijkt erop dat de boot wel ergens is tegen aangebotst. Ook de brug, waar De Pollux tegen aanbotste, vertoont lichte schade.

De Pollux kwam tegen de brug aan de stuwen (zie foto) tot stilstand. De brandweer trachtte de boot uit de hachelijke situatie te trekken, wat zeker geen sinecure was. Uiteindelijk slaagden de brandweerlieden erin om de Pollux voorlopig vast te meren.  ‘De boot ligt daar voorlopig veilig, maar het kan niet de bedoeling zijn dat het vaartuig op deze plaats blijft liggen’, laat een betrokkene weten. ‘De schade had veel erger kunnen zijn. Gelukkig is de Pollux een stevige boot, want was het een houten boot geweest dan was de kans groot dat de boot onder de burg werd meegesleurd. Dan zou het wel een ander paar mouwen geweest zijn om het vaartuig los te krijgen.’

‘Eén van de komende dagen zal de boot aan een daarvoor voorziene plaats moeten aanmeren. Voorlopig is dit niet mogelijk, want de stroming van het water is nog te hevig’, laat de man weten.

De komende dagen zal ook worden uitgezocht welke schade De Pollux op haar dolle vaart heeft aangericht. De eigenaar van de boot is inmiddels op de hoogte gebracht. Deze nacht en morgen worden nog heel wat buien verwacht, waardoor het peil van De Dender nog kan stijgen.

Julien Borremans

 

X