Christine Van den Hove stelt haar roman ‘Het huwelijk’ voor in Kunstacademie Geraardsbergen

Geraardsbergen. Christine Van den Hove stelt op zaterdag 29 oktober 2022 om 14 uur haar tweede historische roman voor in de Kunstacademie van Geraardsbergen. ‘Het huwelijk’ vertelt het waargebeurde verhaal van de grootouders van de schrijfster en speelt zich voornamelijk af in Appelterre-Eichem.

 ‘Het leven van mijn grootouders, Justine en Gaspard, en dus ook het boek over hun huwelijk, speelt zich voornamelijk af in Appelterre-Eichem, maar er zijn ook hoofdstukken die Ninove, Outer en Zandbergen als locatie hebben’, vertelt Christine Van den Hove.  De schrijfster is geboren in Ninove (°1957), en leeft tegenwoordig in een dorpje in de Franse Pyreneeën. “Het verhaal van de relatie tussen deze twee mensen is universeel, maar het decor waarin het zich afspeelt is dan weer heel specifiek. Ik hoop dat de lezer zich zo nog meer kan herkennen in hun leefwereld,” vervolgt de auteur.

Ook de taal zal streekgenoten vertrouwd in de oren klinken, en toch gebruikt de auteur geen dialect. “De schrijfster koos voor een taal die eigen is aan de tijd en de streek waarin het verhaal zich afspeelt, maar zonder dat dit geforceerd is”, zegt Kristien Van Damme, docent Woord in de Kunstacademie van Geraardsbergen. “Hier en daar heeft ze streekgebonden woorden gekozen, zoals een ‘voorschoot’ of een ‘carnassière’, maar zonder daarin te overdrijven. Integendeel, als je de dialogen leest, zie je de mensen van die tijd zo voor je.” Gesneden koek dus voor cursisten van de opleiding Spreken/Vertellen. Zij zullen enkele fragmenten uit het boek voorlezen tijdens de boekvoorstelling.

Over het boek
Eind jaren twintig: Gaspard en Justine treden in het huwelijk in Appelterre-Eichem, een dorp in Oost-Vlaanderen. Hij heeft een goede baan bij de Belgische spoorwegen, zij is onderwijzeres. Maar Justine blijkt een afkeer te hebben van de lichamelijke liefde en krijgt na de geboorte van haar twee kinderen, waarvan de tweede kort na geboorte sterft, te kampen met depressies. Gaspard leert leven met de afwisselend neerslachtige en opgewekte buien van zijn vrouw en hij vindt troost in het zien opgroeien van hun dochter, Adèle. In de woelige oorlogsjaren ontmoet hij een weduwe die hem de warmte en de genegenheid biedt waar hij zo naar hunkert. Maar tot een scheiding met Justine komt het niet, ook niet nadat zij de relatie heeft ontdekt.

In deze korte, keel-dichtsnoerende roman vertelt Christine Van den Hove over twee mensen die elkaar vreemd zijn en ondanks alles toch samenblijven. Is het enkel door het taboe op echtscheiding? Of is er meer aan de hand?

Praktisch

  • Boekvoorstelling door auteur Christine Van den Hove, aan de hand van oude foto’s
  • Kunstacademie Geraardsbergen, Grotestraat 20A, Theaterzaal
  • Zaterdag 29 oktober om 14 uur
  • Deelname is gratis; vooraf inschrijven is niet nodig
  • Info over de boekvoorstelling: www.facebook.com/events/519437346219072
  • Info over het boek: www.christinevandenhove.com