Voordracht over Oekraïense levenservaringen

Zondagvoormiddag had er in het  lokaal van de  heemkundekring Zwalm op Franskouter de beklijvende voordracht plaats van Pauline Coppens, dochter van de Oekraïense Natascha Pochwatna.

De spreekbeurt heeft de talrijke aanwezigen heel sterk aangesproken.

In haar in 2018 uitgegeven boek ‘De smaak van berkenschors’ beschreef zij de biografie van haar moeder, het verhaal een moedige en harde vrouw.

Natascha overleefde de Oekraïense Holodomor of de dood door uithongering, begin de jaren ’30. Het was Stalin die hiermee het Oekraïense volk wou vernietigen. (Stalin’s genocide in de Oekraïne)

Niet minder dan 7 miljoen Oekraïners stierven de hongerdood en miljoenen boeren werden gedeporteerd naar Siberië.

Haar moeder werd tijdens de 2e Wereldoorlog opgeëist door de Nazi’s en kwam terecht in een Duits kamp om er te werken in de Junkerfabrieken, waar men  o.m.  de beruchte en schrikaanjagende   Stuka-bommenwerpers bouwden.

Daar leerde ze haar latere man kennen die ook opgeëist was door de Duitse bezetter en eveneens in een werkkamp terecht kwam.

Na de oorlog, in mei 1945, kwam Natascha met hem mee naar België en vestigden zij zich in Merelbeke.

 

Het verhaal van Pauline is een herkenbaar migratieverhaal. Zeker door de inval van de Russen in Oekraïne nu een goed jaar geleden , is dit brandend actueel. (inval 24 februari 2022)

Het boek ‘ de smaak van berkenschors’  werd opgenomen in het Holodomor-museum in Kiev.