Jeugdclub Pallieter feestelijk heropent

Geslaagde make – over

Op vrijdag 10 maart feest in Jeugdclub Pallieter in Scheldewindeke. Het Jeugdhuis heropende na maanden van renovatiewerken. ‘Pallieter’ was dringend aan renovatie toe. De renovatiewerken zijn verzilverd met een nieuwe opgefriste locatie.  Met een receptie, speeches van Filip Vermeiren en schepen Pieterjan Keymeulen, muziek en hartelijke sfeer werd de herstart van Jeugdclub Pallieter in een feestelijk jasje gestopt. Het bestuur is erg opgetogen met het resultaat. Jeugdhuis Pallieter staat te blinken. De jeugd komt terecht in een smaakvol opgesmukt jeugdhuis. Geslaagde make – over. De jongeren kunnen er helemaal zichzelf zijn.
Filip Vermeiren, voorzitter directiecomité, gaf een overzicht van de uitgevoerde werken: ‘Ruim 20 jaar na de eerste grondige renovatiewerken, werd vers plamuursel aangebracht, de muren kregen een nieuwe laag verf, licht en geluid werden aangepast aan de hedendaagse noden. Er werd een ruime bergruimte gerealiseerd, het terras kreeg een grondige en milieubewuste en waterdoorlatende update. Tijdens de werken – allemaal in eigen beheer – werd een regenwaterput blootgelegd. De ‘Pallie’ kan er weer voor een aantal jaren tegen aan. Ik wil de gemeentelijke diensten, de medewerkers van de dienst Infrastructuur en Groen, de Vrije tijdsdienst, Cultuur- en Sport danken voor het vele werk dat hier werd geleverd. Ook een woord van dank aan Marleen Verdonck die al jaren het zwerfvuil van het terrein ruimt’, speechte de immer goedgeluimde Filip Vermeiren.
Schepen Pieterjan Keymeulen was eveneens feestredenaar van dienst en schetste een stuk geschiedenis. Ooit was ‘den Pallie’ gehuisvest in Moortsele maar kreeg later zijn vaste stek in Scheldewindeke.
Pieterjan Keymeulen: ‘Jeugdclub Pallieter Moortsele kent zijn oorsprong in de ontbinding van een BJB afdeling. De jeugd kon plots nergens meer terecht. Eind 1967 nodigden een aantal enthousiastelingen de jeugd uit naar de vroegere gemeenteschool. In 1968 werd het lokaal overgebracht naar het toenmalige klooster, de zusters waren verdwenen met de fusie van het vrij en gemeentelijk onderwijs tot gevolg. De ‘Pallieter’ werd boven de doopvont gehouden. Bedrijvigheid alom met voordrachten, debatten, TD’s, kleinkunst (met o.a. Jan De Wilde, Urbanus, Wim De Craene,…), uitstappen, fietstochten, wandelingen,…In de jaren ‘80 moest men noodgedwongen uitkijken naar een nieuwe locatie in Scheldewindeke. Na ruim 55 jaar – met ups en downs – is de Pallieter nog altijd een begrip voor de Oosterzeelse jeugd. Jeugdwerk in de ruimste zin schrijft mee aan die herinneringen en heeft dus op directe wijze een impact op het leven van jonge mensen. En op hun leven van jonge mensen. En op hun leven later. Corona heeft meer dan ooit de nood aan ruimte voor jongeren blootgelegd. Het bestuur wil daarom blijvend en structureel het jeugdwerk ondersteunen. We staan nu in een ‘ge – make – over –de’ Pallie, een bewijs op het terrein dat het niet louter bij woorden blijft. We wensen het Pallie – bestuur een succesvolle doorstart. We hopen dat het een blijvende veilige vrijhaven voor experiment mag zijn en een niet aflatende jeugdherinneringenfabriek’, speechte schepen Pieterjan Keymeulen. Het ‘new look’ bestuur van de Pallieter, met voorzitter op kop, gaat nu flink inzetten om de jeugd een bruisend en veilig vrijetijds onderkomen te bieden. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).

De startende voorzitter Etiene De Block en nieuw voorzitter Arne De Landsheere