Vlaams Belang vraagt duidelijkheid over de verkoop van gronden KMO-zone Astridlaan aan SOLVA

Geraardsbergen. Vlaams Belang Geraardsbergen vraagt zich af waarom SOLVA bijna 300.000 euro belastinggeld cadeau moet krijgen van de stad Geraardsbergen. ‘Voor de inwoners van Geraardsbergen is het belangrijker dat het stadsbestuur geen dubieuze verlieslatende immo-transacties doet, die de burgers uiteindelijk via hun belastingbrief moeten betalen’, stelt Hans De Gent vast.  ‘Daarenboven is het van belang er op te wijzen dat eerste schepen Fernand Van Trimpont (CD&V) tegelijkertijd ook voorzitter is van de intercommunale SOLVA en met twee petten in het stadsbestuur zetelt’, merkt Hans De Gent op.

Vorige week merkte raadslid Stéphan Bourlau op dat het stadsbestuur door de verlieslatende verkoop van de gronden voor de ontwikkeling van de KMO-zone in Nederboelare, 283.125 euro cadeau doet aan SOLVA.

Verontrustend
‘De burgemeester verwijst wel naar het schattingsverslag als basis voor de waardebepalingen van de gronden, maar iedereen weet dat als je drie verschillende schatters een schattingsverslag zou laten maken, dat je dan ook drie verschillende schattingsbedragen krijgt. Voor de inwoners van Geraardsbergen is het belangrijker dat het stadsbestuur geen dubieuze verlieslatende immo-transacties doet, die de burgers uiteindelijk via hun belastingbrief moeten betalen’, stelt Hans De Gent vast. Raadslid De Gent stelt verontrustend vast ‘dat de belastingbetaler steeds armer wordt en dat de mensen die het belastinggeld beheren steeds rijker worden.’

‘Schepen Van Trimpont, die meerdere functies cumuleert, had volgens Cumuleo een bruto inkomen dat kan oplopen tot 159.000 euro per jaar, dat is gemiddeld 13.250 euro per maand’, stelt het Vlaams Belang vast. ‘Bij de verkoop van de KMO-gronden aan de Astridlaan kan SOLVA bijna 300.000 euro voordeel realiseren op de kap van onze belastingbetalers. Dat is natuurlijk een pluim op de hoed van Van Trimpont, als voorzitter van SOLVA.’

Afbrokkelend vertrouwen
‘Als democratisch politicus ben ik bezorgd dat de indruk zou kunnen ontstaan dat belangrijke dossiers niet beslist worden in de gemeenteraad, maar onder vrienden met een goed glas Orval. Als die indruk zou ontstaan, dan zou dat het vertrouwen in onze lokale democratie nog verder verminderen’, besluit Hans De Gent.

Dat vertrouwen is al niet fameus – aldus het Vlaams Belang – want ‘volgens de meest recente peiling van de Gemeentemonitor heeft slechts 22% van de burgers vertrouwen in ons stadsbestuur. Daarom vind ik dat de burgers van Geraardsbergen het recht hebben om te weten wat er met hun belastinggeld gebeurt. Ik zal in de komende gemeenteraad informeren naar de samenwerking met de diverse intercommunales.’

Julien Borremans