Onze-Lieve-Vrouw ten Beukenboomkapel in Voorde wint Prijs Onroerend Erfgoed

De 3e Prijs Onroerend Erfgoed werd toepasselijk uitgereikt op Erfgoeddag, en gaat naar Tom Callebaut en Isabelle De Kock voor de verbouwing en renovatie van de Onze-Lieve-Vrouw ten Beukenboomkapel in Voorde naar een eengezinswoning.

De Onze-Lieve-Vrouw ten Beukenboomkapel in Voorde is volgens de deskundige jury een toonvoorbeeld van hoe men met religieus onroerend erfgoed kan omgaan in de toekomst. De kapel, die al sinds 1661 zou bestaan, werd op prachtige wijze gerenoveerd naar een eengezinswoning. Het project is vernieuwend, ecologisch en maatschappelijk relevant. “Uit het project spreekt een grote waardering voor het oude gebouw”, stelde de jury. “Vooral het ‘box in the box’ principe waarbij als het ware een extra bouwschil werd gecreëerd, spreekt tot de verbeelding. Op deze manier werd een aangepast binnenklimaat bekomen, waarbij men niet aan de oorspronkelijke kapelconstructie hoefde te sleutelen. Ook de wijze waarop moderne materialen contrasteren met de authentieke elementen van de kapel, is lovenswaardig.”

Erfgoeddag was het ideale moment om de winnaar van de Prijs Onroerend Erfgoed 2023 te ontvangen in het oud stadhuis.

De eigenaars van de omgebouwd kapel, Tom Callebaut en Isabelle De Kock, ontvingen van de Erfgoedraad een geldprijs van 2.000 euro.