Werken Oudenaardsestraat leiden tot ergernis en frustraties

Geraardsbergen. De werken aan de Oudenaardsestraat leiden tot flink wat ergernis bij de bewoners. ‘De werken zullen nooit klaar zijn tegen 14 juli, zoals aangekondigd. Daarna begint het bouwverlof. De werken zullen heel wat langer duren dan verwacht’, laat een bewoner weten. ‘Ik vraag me af hoe ik ooit nog met mijn wagen de oprit zal kunnen oprijden. Het niveau van de straat is op sommige plaatsen zowat dertig tot veertig centimeter gedaald. Dit overbrug ik nooit zonder schade aan de wagen’, laat een andere bewoner weten. We spraken met verschillende mensen.

Tussen de Overpoort en de Astridlaan (N42) worden nieuwe verhoogd aanliggende fietspaden aangelegd en worden de voetpaden vernieuwd en verbreed. De werken startten op 22 mei maar zullen nooit op 14 juli – zoals aangekondigd – klaar zijn. ‘Daarna begint het bouwverlof’, laat een bewoner weten. ‘Zoals je wel ziet, is er nog heel wat werk te doen en moet het ergste nog komen. Het wegdek moet nog helemaal vernieuw worden, waardoor de bereikbaarheid van onze woningen nog moeilijker zal zijn. De situatie kan makkelijk nog maanden aanslepen. Wat mij vooral ergert, is het totaal gebrek aan communicatie over het verloop van de werken. Dat de werken langer duren dan voorzien, is al lastig, maar dat we in het ongewisse worden gelaten, maakt het alleen maar erger.’

Ik vraag me af hoe ik ooit nog met mijn wagen de oprit zal kunnen oprijden.’

‘De situatie wordt alleen maar gevaarlijker’
‘Intussen zijn ze al twee maanden aan de slag om nutsleidingen aan het aanleggen. Zo werd het voetpad voor onze deur voordien al een tijdlang opengegooid. Gaat men in het najaar nog eens de voetpaden opengooien voor fiber – het supersnelle internet – en Telenet?’ vraagt een bewoner zich af.

‘Ik vraag me af hoe ik ooit nog met mijn wagen de oprit zal kunnen oprijden. Het niveau van de straat is op sommige plaatsen zowat dertig tot veertig centimeter gedaald. Dit overbrug ik nooit zonder schade aan de wagen’, laat een andere bewoner weten. ‘Ik vraag me af hoe ze dit gaan oplossen?’

‘Sommige huizen zijn moeilijk bereikbaar’, laat een dame weten. ‘Ik doe de boodschappen voor een tachtigjarige, die er niet meer in slaagt om haar woning te verlaten. Haar huis kan je bereiken via een steen die ze daar gelegd hebben, maar je moet nog altijd een hoogte van 40 tot 50 centimeter overbruggen. Voor oudere mensen die moeilijk ter been zijn, is dit een onoverbrugbare hindernis. Als het regent, wordt de situatie alleen maar gevaarlijker.’

‘Niettegenstaande er een verkeersbord C1 (verboden richting voor iedere bestuurder) staat, wordt dit door heel wat bestuurders genegeerd. Vorige week slingerde de politie een jonge waaghals op de bon omdat hij geen rekening hield met het verkeersbord. ‘Maar dat is zowat dagelijkse kost. Heel wat bestuurders trekken zich van het verbodsteken niets aan. Er zou veel meer controle moeten zijn’, laat een bewoner weten. Ook aan de fietsers wordt gevraagd om in beide richtingen om te rijden via Steenbakkerij, de Dutskouter en de Marktweg, ‘maar ze trekken zich daar weinig van aan. Heel wat fietsers negeren eveneens het verbodsteken.’

‘Voor oudere mensen die moeilijk ter been zijn, is dit een onoverbrugbare hindernis.’

‘Wat de verkeerssituatie nog complexer maakt, zijn de nutswerken aan de Astridlaan en de Marktweg, waardoor het verkeer nog meer wordt gehinderd. Vooral de zwakke weggebruiker is daar het slachtoffer van’, laat de dame weten. ‘Dan zwijgen we nog over de files die op de Astridlaan ontstaan van het rondpunt tot aan de lichten’, laat een lezer weten.

Werken
Tussen de Overpoort en de Astridlaan (N42) is Wegen en Verkeer druk bezig met nieuwe verhoogd aanliggende fietspaden aan te aanleggen en de voetpaden te vernieuwen en te verbreden. ‘Ter hoogte van de Overpoort wordt een duidelijkere en comfortabele oversteekplaats voorzien met voldoende opstelruimte voor wachtende fietsers en verkeersborden die automobilisten attent maken op de overstekende fietsers’, laat het agentschap weten.

Het wegdek van de Oudenaardsestraat tussen de Astridlaan en de Overpoort zal ook worden vernieuwd. De bushalte in die zone krijgt een verhoogd perron om het op- en afstappen voor de reizigers comfortabeler te laten verlopen. Voor de aanleg van de fietspaden zullen de huidige kassei- en groenstroken langs de weg gebruikt worden. Parkeren in langsrichting zal in die zone dus niet meer mogelijk zijn.

‘Ik ben er zeker van dat het een hele verbetering wordt, maar intussen wordt ons geduld toch wel heel erg op de proef gesteld. Duidelijke communicatie over het verder verloop van de werken door de betrokken instanties zou meer dan welkom zijn’, besluit een bewoner.

Julien Borremans

Lees ook:

Oudenaardsestraat wegens werken vanaf 22 mei volledig afgesloten. De impact zal groot zijn.