Veloclub De Moedige Wielrijders Deftinge mag 100 kaarsjes uitblazen.

Vrijdag 24/11/2023 werd er weer een honderdjarige in de bloempjes gezet. Geen bewoner van het WZC Kartuizerhof zoals de dag voordien, maar wel één van de vele Lierdse clubs.

Veloclub De Moedige Wielrijders Deftinge was de eeuweling en werd daarom gehuldigd door het gemeentebestuur.

Na een toespraak van Burgemeester Jurgen Soetens en Schepen van sport Antoine Van de Maele kreeg voorzitter Kurt De Gelas een mooie oorkonde aangeboden. Kurt dankte dan op zijn beurt het Lierdse gemeentebestuur maar tevens ook zijn eigen clubbestuur en de talrijke medewerkers en sympathisanten.

Hoe het begon.

De club werd opgericht op 23 november 1923 met als doel, zoals in de statuten vermeld, om alle middelen aan te wenden ter ontwikkeling der wielersport zowel toerisme als sport.

Drie jaar later, op 15 september 1926, werd de beslissing genomen om aan te sluiten bij de Belgische Wielrijdersbond, nu Koninklijke Belgische Wielrijdersbond.

Eerste bestuur.

Het eerste clubbestuur bestond o.a. uit D’Haenens Achiel, Michel Georges, Windels Emiel, Foubert Alois, Vidts Marcel, Herregods Omer, Van  Der Straeten Hector en De Gelas Gaston grootvader van Kurt De Gelas de huidige voorzitter.

Beginjaren.

In de beginjaren werden met de kermis wielerkoersen ingericht voor onderbeginnelingen, juniores en later nieuwelingen. Daar kwam heel wat bij kijken want o.a. de inschrijvingslijsten dienden met de hand neergeschreven te worden.

In 1930 werden de jubileumfeesten ter gelegenheid van 100 jaar Deftinge ingezet met een Velokoers met de Grote prijs Lapise-Eeuwfeestprijs. Datzelfde jaar was er ook een grote Velokoers voor Beginnelingen.

Hoe het verder ging.

In de jaren vijftig van vorige eeuw organiseerden de club o.a. het Kampioenschap van Oost-Vlaanderen voor juniores.

In de jaren zestig werd het bestuur versterkt en onderwijzer Georges Michel werd voorzitter. Na diens overlijden werd Herregods voorzitter met als rechterhand Kurt De Gelas.

In de jaren tachtig organiseerde de club enkele opmerkelijke wedstrijden met o.a. de kermisprijs voor liefhebbers en h0et avondcriterium.

Na het overlijden van voorzitter Eddy Herregods in 1998 nam Kurt De Gelas de fakkel over en werd voorzitter.

Al fietsend de nieuwe eeuw in.

In 2000,2003 en 2009 richtte de club het Oost-Vlaams kampioenschap voor beloften in en in 2017 werd het Belgisch kampioenschap voor aspiranten in samenwerking met de Koniklijke sportclub St.Kornelisvrienden ingericht.

De club maakte ook deel uit van de ondertussen verdwenen Beker van de Vlaamse Ardennen voor Nieuwelingen.

De laatste jaren organiseerd de club vooral, onder de vlag van de WAOD, de Omloop van de Vlaamse Ardennen voor amateurs en masters.

Huidig bestuur.

Kurt De Gelas (voorzitter), Marc Van De Catsijne (secretaris/schatbewaarder), Michel Pevenage, Claude Masure, Estelle Tielemans, Lucretia De Gelas en Herman Mollewinkel.

Zoals schepen Antoine Van de Maele als afsluiting van zijn speech deed willen ook wij via deze weg het bestuur en alle medewerkers van Veloclub De Moedige Wielrijders Deftinge feliciteren met het 100-jarig bestaan van hun sportvereniging en hen aanmoedigen om zich verder te blijven inzetten voor de wielersport in hun gemeente.