Voorkom autodiefstallen: ‘Geen buit achter deze autoruit’

Politie Geraardsbergen/Lierde start met campagne

Geraardsbergen/Lierde. Het BIN-Z, stad Geraardsbergen, gemeente Lierde en de Lokale Politie lanceren in december de campagne ‘Geen buit achter deze autoruit’. De campagnetitel benadrukt het belang van preventieve maatregelen om autodiefstal te voorkomen.

Op een opvallende affiche prijkt de krachtige boodschap ‘Geen buit achter deze autoruit’. ‘Deze in het oog springende titel moet bestuurders bewustmaken van het verhoogde risico op autodiefstallen gedurende de duistere wintermaanden en vraagt hen een aantal eenvoudige tips te volgen’, laat de politie van Geraardsbergen/Lierde weten.

QR-code zet autodieven buitenspel
‘Wagen slotvast?’, ‘Geen waardevolle spullen zichtbaar?’ zijn 2 direct aansprekende tips die terug te vinden zijn op de affiche en doen nadenken. Een QR-code, beschikbaar op de affiche, nodigt uit om gescand te worden en verwijst door naar de website van de politie, waar een schat aan aanvullende preventietips te vinden zijn.

‘Ieder jaar zien we een piek in het aantal autodiefstallen zodra de dagen korter worden. Sommige autodieven hebben het op het voertuig zelf gemunt, terwijl anderen vooral interesse hebben voor de inhoud van de wagen.  Vaak zijn deze diefstallen het gevolg van onachtzaamheid. We signaleren ook nieuwe methoden waarbij dieven technologische hulpmiddelen gebruiken om elektrische signalen te verstoren of te kopiëren. Hoewel niet elke autodiefstal te voorkomen is, zijn er een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen die bestuurders kunnen nemen om hun voertuig en bezittingen te beschermen’, zegt hoofdinspecteur Christophe Temmerman, teamchef Buurtpolitie én BIN-Z coördinator bij politie Geraardsbergen/Lierde.

De affiches zullen verdeeld worden onder de lokale handels- en horecazaken, openbare gebouwen en andere plaatsen waar veel bezoekers komen.

Geen buit maar wél een flyer achter de autoruit
Om de campagne extra kracht bij te zetten, werd ook een informatieve flyer ontworpen die de voornaamste preventietips bundel. De achterzijde van de flyer vermeldt de te volgen stappen als het toch misloopt en iemands wagen of de inhoud ervan effectief wordt gestolen.

De volledige maand december gaan politie-inspecteurs en vrijwilligers diefstalpreventie samen op pad om de flyer te verspreiden. Ze richten zich voornamelijk op geparkeerde voertuigen waarbij de flyer onder de ruitenwisser wordt geplaatst. Daarnaast zullen mensen ook persoonlijk aangesproken worden.

‘Dit jaar beperken we ons niet louter tot het handelscentrum en winkelparkings maar leggen we onze focus breder. Zo zullen we ook flyeren op drukbezochte parkings buiten het centrum en pendelparkings. Verder zullen we aanwezig zijn op en rond kerstmarkten, wekelijkse markten en andere evenementen in Geraardsbergen en Lierde’, aldus Walter Van Noten van het BIN-Z.

Vervolgverhaal de komende jaren
De campagne ‘Geen buit achter deze autoruit’ zal een voortdurend initiatief zijn in de komende jaren. Het verspreiden van de flyers zal niet beperkt blijven tot de maand december.

‘Het onderwerp en ontworpen campagnemateriaal laat ons toe om responsief te reageren en onze actie verder te zetten op momenten waarop een verhoogd aantal diefstallen uit of van voertuigen wordt waargenomen. Het zal een voortdurend proces zijn, waarbij we kort op de bal spelen en gaan flyeren in die buurten waar de toename van autodiefstallen zich op dat moment manifesteert’, laat de politie nog optekenen

De campagne wordt door de burgemeesters van Lierde en Geraardsbergen gesteund.

Julien Borremans