foto BB

Johan Tahon laat Franz Kafka van Rozebeke naar Praag reizen

Speciaal voor de internationale tentoonstelling ‘KAFKAESQUE’ in Praag maakte kunstenaar Johan Tahon een indrukwekkend beeld van de beroemde schrijver Franz Kafka. Vandaag donderdag vertrekt het beeld uit Tahons atelier in de kerk van Rozebeke, op weg naar kunstencentrum DOX in de Tsjechische hoofdstad. Van 7 februari tot 22 september 2024 zal het daar te zien zijn, samen met werken van andere gerenommeerde kunstenaars, als hommage aan de schrijver die 100 jaar geleden overleed. Naast het grotere beeld zijn er nog twee kleinere beelden die de reis mee maken!

Johan Tahon: “Met mijn beeld wil ik Franz Kafka tonen als mens die tegelijk broos en sterk is. In zijn verhalen vatte hij het onbehaaglijke van de werkelijkheid, waar we geen vat op hebben. Toch blijft hij rechtop, en durft hij zich groot te maken om met gevoel en verstand die absurditeit het hoofd te bieden.”

De expositie is met kunstenaars van de wereldtop zegt Johan Tahon. “Ik ben blij dat ik daar mag bij horen. Het is opmerkelijk dat ik nu juist die beelden mag maken want ik had net een reeks sculpturen van Van Gogh gemaakt.  Een van deze werken wordt in aanwezigheid van iemand van het Nederlands koningshuis onthuld in mei  in Zundert.”

Kafka

Johan Tahon: “Vooraleer ik aan een opdracht begin heb ik uiteraard een serieuze studie gemaakt van de persoon Kafka en ik was vooral onder de indruk van de brief die hij heeft geschreven naar zijn vader want hun relatie was niet simpel.”

Kathedraal van de Zwalmstreek 

Johan Tahon heeft al enkele jaren een onderkomen in de mooie kerk van Rozebeke en hij heeft contacten met de lokale bevolking want zijn deur staat altijd open voor een babbel.