Cycling Hub Belgium opent trainingscentrum met wielerboetiek en bar met eetgelegenheid in de Dierkoststraat

‘We hebben de ambitie om de wielerhotspot van de streek te worden.’

Geraardsbergen. Op de flanken van de Oudenberg, op de hoek van de Dierkoststraat met de Vesten, komt een wielerhotspot. Cycling Hub Belgium wil een wielercommunity ontwikkelen, waar iedereen die goesting heeft om te fietsen terecht kan voor begeleiding, advies, specifieke training, een trainingsschema, alles wat met de fiets te maken heeft, voor een drankje en een hapje of om met de vrienden naar wielerwedstrijden of naar beklijvende voetbalwedstrijden te kijken. De opening van Cycling Hub is gepland op 28 juni, de eerste dag van de Ronde van Frankrijk.

‘Een hub is het centrum van een wiel dat alles samenbrengt. We willen een fietscafé combineren met een trainingscentrum en een fietsboetiek’, weet Jonas Vangindertael (33), de bedenker van het concept. Het trainingscentrum zal door twee kinesisten worden uitgebaat. ‘De focus zal daarbij liggen op krachttraining en de ontwikkeling van de romp waardoor je veel stabieler en leniger op de fiets zit, de kracht beter op de fiets overbrengt en aan stuurefficiëntie wint. Kortom, mensen kunnen in Cycling Hub terecht om hun fietsprestaties te verbeteren. We hebben de ambitie om de wielerhotspot van de streek te worden.’

De locatie is alvast goed gekozen. We wielerhub wordt ondergebracht in het pand waar ooit het legendarische café Boerenhol was gevestigd. Het ligt vlak naast de Dierkosttoren, de laatst overgebleven verdedigingstoren van de middeleeuwse stadswallen. Dit pand wordt momenteel volledig verbouwd.

Nicolas, Jonas en Tim

Fietsboetiek en bar
Iedereen is er welkom: jong en oud, de recreant maar ook degenen die aan competitie doen. Er zullen tal van activiteiten worden aangeboden. ‘Er zullen hier ritten vertrekken en weer aankomen. De bedoeling is om hier een community te vormen waar iedereen zich thuis voelt’, vult Jonas aan. ‘Ook wielerclubs zijn bij ons welkom. Ze zullen bij ons van de nodige faciliteiten vinden die ze nodig hebben. Zo zullen er ook doucheruimtes, een vergaderzaal… zijn.’

Dan is er ook nog een fietsboetiek die met de bar wordt verweven. ‘Als je aan een tafeltje zit, dan kan je genieten van de nieuwste fiets, kleren en accessoires. Om de nodige professionaliteit en kwaliteit op dit vlak aan te bieden, werken we samen met een fietsenzaak: Rijwielen Fides in Bever.’

Jonas Vangindertael beschikt over de nodige troeven. Hij studeerde lichamelijke opvoeding en bedrijfskunde aan de VUB. Hij schreef zijn thesis over een applicatie voor duurzaam en gezond leren inkopen. Daarnaast is Jonas ook een boomverzorger.

De jonge ondernemer is afkomstig van Beersel en bracht een deel van zijn jeugd door in Kester. Tot zijn veertiende voetbalde hij bij FC Brussels. Daarna heeft hij zich op het wielrennen toegelegd en fietste bij de jongerenploeg van Lotto. Maar na een ongeluk moest hij zijn fiets aan de haak hangen. ‘Helaas heb ik me nooit echt kunnen bewijzen. Mijn wielerdromen zijn misschien niet uitgekomen, maar ik hoop met mijn wielerhotspot andere dromen te kunnen waarmaken.’ Jonas is vertrouwd met Geraardsbergen en heeft als jonge wielrenner meermaals de Muur opgereden.

Ook pasta’s voor mensen die trainen
Nicolas Everaert (26) is één van de twee kinesisten die het trainingscentrum voor zijn rekening zal nemen. Zijn specialisatie is sportkinesitherapie. ‘Ik ben een grote wielerliefhebber. Toen Jonas me over dit project aansprak, was ik onmiddellijk verkocht.’ Jonas is opgegroeid in Tollembeek, maar is vertrouwd met de Oudenbergstad en fietst heel regelmatig in de streek rond.

Tim Gremmelprez (34) is van Halle en zal het fietscafé voor zijn rekening nemen. ‘Sinds mijn vijftiende werk ik in bijberoep in de horeca. Mijn hoofdberoep is loodgieter, maar zodra deze zaak opengaat, ga ik fulltime de horeca in’, vertelt Tim. ‘Geïnteresseerden kunnen bij ons o.a. terecht voor pasta’s, koffie met gebak en een pintje. In samenspraak met een diëtist gaan we ook pasta’s aanbieden voor mensen die trainen. Onze deuren staan voor iedereen open, ook voor degenen die nooit fietsen.’

Er is ook een mogelijkheid om een terras aan te leggen. ‘Het is ook de bedoeling om een groot scherm te installeren waar geïnteresseerden naar wielerwedstrijden of andere sportevenementen kunnen kijken.’ Op 28 juni is de opening gepland.

Voor meer info: https://www.facebook.com/profile.php?id=61556510900111

Julien Borremans