Zeer gevarieerd Zomerprogramma te Lierde.

"Lierde Zomert 2024" voorgesteld.

Op woensdag 5 juni 2024 werd het welgevulde programma “Lierde Zomert 2024” voorgesteld. Dit programma, een samenwerking tussen de gemeente Lierde en de Lierdse Cultuurraad, biedt een breed scala aan artistieke en culturele activiteiten gedurende de zomermaanden.

Hoogtepunten van het “Lierde Zomert”

23 juni: Midzomerfeest

Het Midzomerfeest op 23 juni omvat een fakkeltocht van Hemelveerdegem naar Sint-Martens-Lierde en het traditionele Sint-Jansvuur. Dit vuur, dat in vele delen van Europa op 24 juni wordt ontstoken, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot voorchristelijke tijden. Het werd gezien als een middel om boze geesten te verdrijven en ziekten te overwinnen. Het Sint-Janskruid, ook wel Jaag-de-duivel-kruid genoemd, speelde een belangrijke rol bij deze rituelen en werd geacht te beschermen tegen branden en kwalen.

Vlaamse Meesters op hun Plek: 23 juni – 31 juli

Van 23 juni tot 31 juli kunnen kunstliefhebbers genieten van de werken van Elisabeth Seldron in de Kartuizerkerk. Deze schilderijen zijn onderdeel van het project “Vlaamse Meesters op hun Plek” en zullen dagelijks te bezichtigen zijn van 10 tot 18 uur. Bijzonder zijn de monumentale werken “Petrus & Paulus” die speciaal voor deze tentoonstelling worden gemaakt.

7 juli: Ambachten- en Brocantemarkt

Op 7 juli wordt het Kartuizerplein omgetoverd tot een levendige ambachten- en brocantemarkt. Bezoekers kunnen hier kennismaken met traditionele ambachten zoals boekbinden, glasramen maken, houtdraaien en kalligrafie. Voor de brocantemarkt en taxaties is vooraf inschrijven noodzakelijk.

Kermissen in Lierde

De jaarlijkse kermissen, erkend als immaterieel erfgoed, blijven een belangrijk onderdeel van de Lierdse cultuur. De data zijn eeuwen geleden vastgelegd en elke kermis heeft zijn unieke tradities. In Hemelveerdegem vindt de kermis plaats rond het feest van Johannes de Doper op 24 juni, terwijl in Sint-Maria-Lierde en andere deelgemeenten de festiviteiten ook hun vaste data hebben.

𝑫𝒆𝒇𝒕𝒊𝒏𝒈𝒆 𝑾𝒆𝒆𝒌𝒆𝒏𝒅 𝒗𝒂𝒏 15 𝒋𝒖𝒏𝒊

𝑯𝒆𝒎𝒆𝒍𝒗𝒆𝒆𝒓𝒅𝒆𝒈𝒆𝒎 𝑾𝒆𝒆𝒌𝒆𝒏𝒅 𝒗𝒂𝒏 29 𝒋𝒖𝒏𝒊

𝑺𝒊𝒏𝒕-𝑴𝒂𝒓𝒊𝒂-𝑳𝒊𝒆𝒓𝒅𝒆 𝑾𝒆𝒆𝒌𝒆𝒏𝒅 𝒗𝒂𝒏 26 𝒋𝒖𝒍𝒊

 

Congé Concerten (in samenwerking met vzw KAVA)

De zomerconcerten, die bekend staan als “Congé Concerten”, bieden een gevarieerd muzikaal programma. Hoogtepunten zijn onder andere:

  • Vrijdag 26 juli: Prozak, een tribute band van De Kreuners.
  • Vrijdag 9 augustus: Petra Hessing met haar liveband.
  • Zaterdag 24 augustus: De Corsari’s met Roel Vanderstukken en DJ Tim V.

Deze concerten vinden plaats op het gemeenteplein en zijn gratis toegankelijk. De bar opent om 19.30 uur en de concerten beginnen om 20.00 uur.

Ensor Mysterie: 1 juli – 30 september

Van 1 juli tot 30 september kunnen deelnemers zich onderdompelen in het Ensor Mysterie, een speurtocht naar vervalste schilderijen. Deze interactieve activiteit nodigt mensen uit om hun detectivevaardigheden te testen en de geheimen van vervalsingen te ontdekken.

25 augustus: Koetsenparade

De Koetsenparade, een traditierit van 29 kilometer, vindt plaats op 25 augustus. Deze parade start vanaf het gemeenteplein, met een voorstelling vanaf 9.30 uur. De parade wordt georganiseerd in samenwerking met de Belgian Drivers Association.

Bevrijdingsfeesten: 3 – 10 september (in samenwerking met HistoryWings)

De Bevrijdingsfeesten van 3 tot 10 september vormen het slotstuk van het zomerprogramma. Gedurende deze week zijn er diverse evenementen die de bevrijding vieren, met een mix van culturele en historische activiteiten.

Zorg dat je erbij bent.

Met een gevarieerd aanbod aan activiteiten, van historische rituelen en kunsttentoonstellingen tot ambachtenmarkten en concerten, biedt het zomerprogramma van Lierde voor ieder wat wils. De samenwerking tussen de gemeente en de Lierdse Cultuurraad heeft geresulteerd in een rijk programma dat zowel inwoners als bezoekers zal aanspreken. Zorg ervoor dat je de data in je agenda noteert en deelneemt aan deze unieke zomerervaring in Lierde.