PVDA Geraardsbergen overhandigt 2.000 handtekeningen: “Sluiting materniteit is een kwestie van keuzes”

sluiting materniteit geraardsbergen pvda

Geraardsbergen, 22/06/2017 – Persbericht – De lokale afdeling van de PVDA schoot direct in actie toen in december het nieuws van de sluiting van de Geraardsbergse materniteit bekend werd, en verzamelde op korte tijd meer dan 2.000 handtekeningen. Leden van de linkse partij gaven voor aanvang van de gemeenteraad van 20 juni de petitie af aan het stadsbestuur van Geraardsbergen. Ze overhandigden ook 150 vaak emotionele getuigenissen van mensen die hun onbegrip over de sluiting uiten.  

“Ongeveer letterlijk iedereen in Geraardsbergen vindt het onbegrijpelijk dat de materniteit zou sluiten”, zegt Nick Dobbelaere, voorzitter van PVDA Geraardsbergen.

“Uit de vele gesprekken die we voerden met mensen, kwamen vier grote lijnen naar voren”, aldus Dobbelaere. “Ten eerste, dat de materniteit van het ASZ Geraardsbergen zorg van topkwaliteit biedt. Ten tweede, hoe belangrijk het is dat een kraamafdeling nabij is. Ten derde, dat besparingen niet mogen gebeuren op de kap van gezondheidszorg. En ten slotte, dat het zeer jammer zou zijn als er straks geen kinderen meer geboren worden in Geraardsbergen. Daar zijn de mensen toch zeer gehecht aan.”

“Al die reacties die we ontvingen, sterken ons in onze overtuiging dat de beleidsmakers, zowel lokaal als nationaal, de bal gigantisch mis slaan als ze de materniteit willen sluiten. Ik hoop dat burgemeester De Padt en OCMW-voorzitter Larmuseau die getuigenissen nog eens goed lezen en dan beseffen waar ze aan meewerken. We sturen ze ook op naar minister De Block, zodat ze met eigen ogen kan lezen hoe belangrijk nabije zorgverlening is voor de mensen.”

Dat de sluiting van de materniteit “onvermijdbaar” is, zoals het stadsbestuur beweert, daar is Nick Dobbelaere het niet mee eens. “Het is een kwestie van keuzes maken. De regering van N-VA, CD&V en Open Vld geeft miljarden euro’s uit aan gevechtsvliegtuigen en aan belastingcadeaus voor multinationals. En om die te betalen moet dan bespaard worden in de zorgsector! Onbegrijpelijk.”

Een goeie gezondheidszorg en zeker het verwelkomen van nieuw leven zou niet mogen worden gedicteerd door getallen en besparingen, vindt de PVDA. “Het moet gaan over mensen, niet over winstcijfers. Een goed draaiende materniteit met een uitstekende reputatie en een hecht team van enthousiaste medewerkers, die sluit je niet. Die koester je!”, aldus Nick Dobbelaere.

“Als we mijnheer De Padt en mijnheer Larmuseau bezig horen, dan hebben ze de materniteit al opgegeven. Maar de bevolking is duidelijk tegen deze sluiting. Enkel op politiek niveau wil het blijkbaar nog niet doordringen dat zorg op mensenmaat een prioriteit moet zijn in een samenleving”, besluit Nick Dobbelaere.