Magritte spotten in Lessen nabij Geraardsbergen

4-IMG_3125

Geraardsbergen, 17/08/2017 – Op 15 augustus werden in Lessines, een buurstad van Geraardsbergen (en Lessen in het Nederlands), activiteiten omtrent de surrealistische kunstschilder Ren é Magritte geopend. (KDP)

Magritte werd immers in Lessines op 21 november 1898 geboren. Na zijn geboorte verhuisde het gezin naar Jemeppe Sur Sambre, waar zijn moeder, toen hij 13 jaar was, zich in de Samber ging verdrinken en waar er een straatnaam naar hem is vernoemd: Esplanade Ren é Magritte. Ren é Magritte verbleef later ook in Parijs, in Jette en Schaarbeek, waar hij op 15 augustus 1967 stierf aan pancreaskanker.

Nu om de vijftigste verjaardag van zijn overlijden te herdenken heeft de Cultuur Dienst van de stad Lessines, waar de gekende Lou Deprijck schepen van cultuur is, enkele artistieke evenementen gepland. Onder andere dit dat op dinsdag 15 augustus werd geopend: Er staat nu aan de Rue G én éral Freyberg 13, ook een groot bord een aantal schilderijen die kinderen penseelden met als thema Ren é Magriite.

8-IMG_3130

Ren é Magritte, de surrealistische, en po ëtische, schilder die met zijn ‘Ceci n’est pas une pipe’ en met, bijvoorbeeld, het schilderij van een zeemeermin afgebeeld met een vissenkop en vrouwenbenen, artistieke uitingen cre ëerde die nu vijftig jaar na zijn dood nog altijd tot de verbeelding spreken. Kreeg nu in zijn geboortestad, vanaf 15 augustus tot 30 september, ook nog een kunstenaarsroute die gerealiseerd werd door ‘Het collectief Less’art’. En, waarbij er in de handelszaken en leegstaande panden (en er zijn er veel), van de Grand’ Rue en Rue G én éral Freyberg, in totaal 130 werken staan opgesteld die geïnspireerd zijn uit het oeuvre van Ren é Magritte..

Wie aan dit evenement zou gaan deelnemen moet zeker ook eens gaan wandelen langs het ‘Hopital Notre-Dame à la Rose’ en langs Rue des Moulins.

(Karel De Pelsemaeker)

X