Vier dagen kermis in Erwetegem

IMG_0336.jpg

Zottegem, 24/08/2017 — In Erwetegem wordt komend weekend, reeds vanaf vrijdagavond 25 augustus en ook nog op maandag 28 augustus, kermis gevierd en dat kan in deze Zottegemse deelgemeente voor enige verkeershinder zorgen ingevolge enkele speciale kermisactiviteiten. Een overzicht.

– Openingsstoet en avondrommelmarkt op vrijdag 25 augustus:

Ter gelegenheid van de dorpskermis in Erwetegem gaan de Ertegemse Trekkers op vrijdag 25 augustus om 15 uur opnieuw langs in het plaatselijke rusthuis De Vlamme om er gedurende een uurtje voor en samen met de residenten (en hun eventueel bezoek) gekende, herkenbare volksliederen te zingen. Ook zullen ze voor iedere rusthuisbewoner een doosje pralines als ‘kermisgeschenk’ bij hebben. ’s Avonds tekenen de Ertegemse Trekkers dan voor de openingsstoet. Deze ludieke optocht in retrostijl wordt ditmaal gekoppeld aan een ballonnenparade en vertrekt om 19 uur aan de spoorwegbrug in Ten Ede richting Sint-Pietersplein (vorig jaar in omgekeerde richting) onder de muzikale begeleiding van de muziekmaatschappij Sint-Cecilia uit Sint-Maria-Oudenhove.

bk-078

Ook op vrijdag 25 augustus staat voor de derde keer een avondrommelmarkt op de kermisaffiche die van 17 tot 23 uur door het Ertegems Carnavalcomit é ingericht wordt op de Kattenberg. Daarom zal in deze straat reeds vanaf ’s middags om 12 uur (tot middernacht) een parkeerverbod van toepassing zijn en ook zal daar vanaf 13 uur in geen van beide richtingen nog doorgaand verkeer toegelaten zijn. Er moet omgereden worden via de Kloosterstraat en Ragestraat (en omgekeerd). In de Nelekouter en Eekhout zal alleen plaatselijk verkeer mogen.

2029675_orig

– Loopwedstrijden en volksbal op zaterdag 26 augustus:

Op zaterdag 26 augustus tekent Joggingclub Erwetegem voor de 30ste keer voor de organisatie van de kermisjogging en omwille van dit jubileum wordt deze editie uitgebreid met een halve marathonwedstrijd die ook geldt als het Kampioenschap van de Vlaamse Ardennen. De kinderjogging vindt plaats in de onmiddellijke omgeving van de sportzaal Smissenhoek die de centrale locatie van het hele gebeuren is. Meisjes en jongens tot 7 jaar lopen 350 meter, voor 8- tot 11-jarigen is de afstand 700 meter (eerste start om 13u45). Voor de eigenlijke kermisjogging (start om 14u30) is 2,6 km de minimumafstand, zijnde een kleinere ronde via de Smissenhoek, Ten Ede, Engelstraat en Ragestraat terug naar de Smissenhoek. De grotere omloop voor de 7 km- of 14 km-loop en voor de halve marathon (21 km) gaat via de Smissenhoek, Engelstraat, Ragestraat, Krassestraat, Stopweide, Korenbloemstraat, Rodestraat en Wijnhuizestraat terug naar de Smissenhoek (gezamenlijke start om 15 uur). In deze straten of het stuk ervan dat deel uitmaakt van het parcours, zal van 12 tot 18 uur parkeerverbod gelden alsook eenrichtingsverkeer (alleen toegelaten in de looprichting).

IMG_0303

Op zaterdagavond 26 augustus maken de Ertegemse Trekkers dan afspraak voor het traditionele volksbal, in de loods op de boerderij Hoerens aan het Gaverland (inkom 5 euro). Daar zullen om 20u30 De Platte Choco’s, om 22 uur Dizzy Fingers en vanaf 24 uur dj Daddy Cool voor de nodige ambiance zorgen. Als dresscode voor dit volksbal geldt ‘uitgaanskleren uit de oude tijd’.

– Ruiterommegang op zondag 27 augustus:

In een organisatie van de Ruitergilde Sint-Pieter wordt zondag 27 augustus in de voormiddag, na de zegening van paarden en ruiters om 10u30 aan de kerk, de traditionele ruiterommegang gehouden. De optocht zal gebeuren op de tonen van muzikanten van de Zottegemse harmonie Vrije Kunstkring vanop een ‘rijdende kiosk’ (lees: vrachtwagen van een plaatselijke transportfirma). De ommegang zal dezelfde route volgen als in de voorbije drie jaar (die sindsdien in het begin licht gewijzigd is): Kattenberg, Ragestraat, Smissenhoek, Klemhoutstraat, Potaardestraat, Gaverland, Smissenhoek, Wijnhuizestraat, Krassestraat, Kloosterstraat, Sint-Pietersplein en terug Kattenberg.

– Wielerwedstrijden op zondag 27 en maandag 28 augustus:

Naar jaarlijkse gewoonte zorgt de Wielerorganisatie Erwetegem ervoor dat er ter gelegenheid van de kermis ook wielrennen op het programma staat, ditmaal met op zondag 27 augustus een wedstrijd voor beloften en elite-zonder-contract (start om 15 uur en aankomst op de Kattenberg) en op maandag 28 augustus voor nieuwelingen (start om 15 uur aan caf é Le Miracle en aankomst in de Klemhoutstraat). Op zondag moeten de renners acht keer volgende omloop afleggen: Kattenberg, Ragestraat, Engelstraat, Ten Ede, Klemhoutstraat, Potaardestraat, Gaverland, Pachtersveldweg, Wijnhuizestraat, Krassestraat, Kloosterstraat, Sint-Pietersplein en terug Kattenberg. Op dit parcours zal vanaf 13 uur een parkeerverbod van toepassing zijn. Op de Kattenberg zal dit reeds vanaf 10 uur het geval zijn. Op maandag gaat het parcours (zes ronden) via Ten Ede, Engelstraat, Ragestraat, Kattenberg, Sint-Pietersplein, Kloosterstraat, Smissenhoek, Gaverland, Potaardestraat en Klemhoutstraat. In laatstgenoemde straat zal dan al vanaf 10 uur niet mogen geparkeerd worden en vanaf 13 uur mag dat ook niet meer in de andere straten die het parcours uitmaken.  (C.C.)

Affiche_Trekkers-2017_new