De Beiaard, nooit weggeweest

25829554_1934460129902143_627427789_o

22/12/2017 – De Beiaard is al een jaar terug van nooit weggeweest. Met dezelfde en m éér verslaggevers, verhalenvertellers en fantastische fotografen. Wat beroerde de lezers het afgelopen jaar?

Meer dan 2,5 miljoen keer werd op de website een artikel geconsulteerd. Het bericht dat de meeste aandacht kreeg ging over de verdwijning, met goede afloop, van een meisje uit Zottegem. Ook in Geraardsbergen geraakte een vrouw vermist. De gemeenschap leefde mee en nogmaals werd de kracht van sociale media bewezen want berichtgeving werd oneindig gedeeld en verspreid. Maar wanneer stopt het? In Grotenberge reed een auto in op een groep paarden, dieren werden afgelopen zomer bevrijd uit snikhete wagens en in Brakel bevestigde de Rondweg alweer zijn kwalijke reputatie. Ook de N42 kwam te vaak in het nieuws.

Snelheidsreglementering. Meer reportages over ongevallen uit onder andere Herzele, Oudenaarde, Zottegem en Zwalm tonen dat we voorzichtig moeten zijn op onze wegen. Het aantal vernielde bomen en verlichtingspalen is indrukwekkend. De gevolgen zijn vaak fataal. Heel wat gemeenten voerden afgelopen jaar een strenger verkeersbeleid in met duidelijke snelheidsregels. De vele berichten over moedige hulpverleners beroerden de lezers. Ook de snelle berichtgeving over het Franse ecovitnet kreeg veel aandacht. U las het eerst op De Beiaard.

Afscheid van mensen. Ook de overlijdens van heel bekende en minder bekende figuren kregen aandacht. In Zottegem beroerde een persoonsongeval aan de spoorweg de inwoners. In Nederbrakel leefden de inwoners enorm mee met het overlijden van een gewaardeerd vrijwilliger en Lierde betreurde het overlijden van een bekende professor. In Ninove benam een kind zich van het leven door pestgedrag op sociale media.

Criminaliteit. Er waren ook heel wat diefstallen. Soms werden daders gevat dankzij alert optreden van burgers. In Brakel en Geraardsbergen werden drugsbendes opgerold. Ook hier speelde sociale media vaak een rol. Politiediensten blonken uit met snelle en accurate communicatie via hun eigen kanalen. Twitter blijft een belangrijk communicatiekanaal als het snel moet gaan.

Plezant nieuws scoort. Daarnaast was er ook heel wat leuk nieuws. De praalstoeten met Drie Koningen en carnaval in Zottegem waren toppers. Zo ook brachten de vele stadsactviteiten van Aalst tot Oudenaarde, van Geraardsbergen tot Erpe-Mere, massa’s volk op de been. In Zegelsem waren de kasseifeesten absolute topklasse! Er was ook ludiek nieuws. Het noodrantsoen van een paracommando werd 60 jaar na datum terug gevonden tijdens dakwerken. En dan is er de sport. Over bijvoorbeeld de koers las u alles in De Beiaard, met interviews en reportages.

Ook de vele festivals, talrijke sportactiviteiten en het verenigingsleven kregen ruim aandacht, al werd dit jaar duidelijk dat niet alle organisatoren op dezelfde goodwill en regels kunnen rekenen. Dat zorgde voor heel wat animo. Politieke kleur blijkt ook in ons leven nog steeds van belang. Je weet maar beter voor wie je in 2018 stemt, als het van sommige tenoren af hangt. Oude politieke zeden blijken springlevend. De dynastieke macht is vandaag van de adel over gedragen naar politici (en bedrijfsleiders) en voor sommige burgers is dat een zegen,… voor anderen een verdoemenis. Als dat maar goed komt. En dan zijn er de vele lezersbrieven die duizenden keren werden gelezen. De uitstraling van ons heuvelland blijft velen beroeren.

Verhalenvertellers. Wie De Beiaard digitaal heeft gevolgd, of vroeger de papieren versie las, weet dat er altijd ruimte is geweest voor interviews, columnisten en vertellers. Veel lezers genieten van de wekelijkse verhalen. Een schrijver deelde met jullie een fantastisch vervolgverhaal, dat als hoogstaande literatuur mag bestempeld worden. De ene schrijver observeerde de wereld rondom zich terwijl de andere met inzicht berichtte over de evolutie van economie en technologie. En dan zijn er de vele reporters, redacteurs en fotografen die dagelijks De Beiaard gebruiken om het nieuws uit de streek tot bij jou te brengen. Vaak werken bevlogen reporters samen met fantastische fotografen, soms vertelde één beeld m éér dan duizend verhalen, dan weer was er de kracht van het woord. Zij zijn De Beiaard.

Opleving van de Vlaamse Ardennen.

Oudenaarde, Gavere, Brakel, Zottegem en Sint-Lievens-Houtem vernieuwden in de aanloop van de komende verkiezingen grondig de stadskern. In de meeste locaties leidde dat tot bewondering. In Zottegem leidde dat tot een opstoot van zwans, gezever en veel ergernis. 2018 is er het jaar om één en ander goed te maken met de renovatie van het park Beisloven en de herdenking van Lamoraal van Egmont. Toch bleek Zottegem volgens onderzoek een fantastische plaats om te leven en te wonen. Algemeen zijn de Vlaamse Ardennen nog zeer leefbaar. De tijd is er wat langer stil blijven staan dan elders in Vlaanderen. Dat geeft onze beleidsvoerders de kans om te leren uit de evolutie van omringende regio’s. Maak van de Vlaamse Ardennen geen voorsteden.

De Beiaard bestaat al meer dan 100 jaar. Het verhaal gaat verder. Stuur berichten, persteksten en beelden naar beiaardkrant@gmail.com

X