VIDEO: Hollywood Bart over ‘I, Tonya’

debeiaardformattimelinesmall

‘I, Tonya’ vertelt het verhaal van Tonya Harding, de beroemde maar vooral beruchte Olympische kunstschaatsster die tijdens de Amerikaanse kampioenschappen van 1994 in het nieuws kwam toen iemand haar grote rivale Nancy Kerrigan met een telescopische matrak een klap tegen haar knie verkocht.

Achteraf bleek de dader te zijn ingehuurd door Hardings echtgenoot Jeff Gillooly. Ondanks het feit dat Tonya Harding alle betrokkenheid ontkent rust er tot op heden nog steeds een sluier van onzekerheid in verband met haar verklaring over deze zaak.

Wie denkt een oersaaie “op waargebeurde feiten”-gebaseerde Vijf-tv film voorgeschoteld te krijgen kan ik geruststellen. De film is allesbehalve saai en dit dankzij de knappe en getalenteerde Margot Robbie die de hoofdrol voor haar rekening neemt en hiervoor bekroond werd met een Oscarnominatie. Margot Robbie werd bij het grote publiek bekend door haar fantastische rol als Harley Quinn in het anders middelmatige ‘Suicide Squad’ van vorig jaar.

Wat de prent zo indrukwekkend maakt is zonder twijfel de aanpak van regisseur Craig Gillespie (‘Lars and the Real Girl’) om het verhaal te vertellen in een stijl die doet denken aan een mockumentary met personages die zo uit een Coen-brothers (O Brother Where art Thou, The Big Lebowski)   film zouden kunnen komen. Het complot waarbij de echtgenoot van Tonya Harding twee sukkels inhuurt om de rivale Kerrigan te lijf te gaan doet dan ook denken aan ‘Fargo’ (Coen Brothers). Maar de film is veel meer dan lachen met bizarre personages, het laat ook de tristesse zien van een verwaarloosde underdog die moet opboksen tegen vooroordelen, in een wereld waar klasse en uitstraling even hard beoordeeld worden als prestaties op het ijs. Dit alles verteld in een virtuoos tempo als een schaatster zwevend over het ijs in een nostalgisch jaren ’90 jasje.

Margot Robbie voltooide maanden training op het ijs om een geloofwaardige versie van een Olympische kunstschaatser neer te zetten. Toch was het voor de actrice onmogelijk om de spectaculairste pirouettes na te bootsen. Hiervoor werd een stand-in gebruikt, maar denkzij briljante special-effects krijgen we toch Margot Robbie als uitvoerster van deze spectaculaire stunts te zien.

Ik wens tenslotte bij deze de film van harte aan te raden aan Jenne De Potter en Sandra De Roeck voor hun Egmont on Ice 😉

Trailer: I, Tonya

 

Meer Bart in Hollywood?

Contratiempo  —  Vier gratis cultfilms  —  Indiana Jones  —  Get Out  —  Dunkirk  —  Bart in

Hollywood — Three Billboards Oustide Ebbing, Missouri  —  Wat is jouw Guilty Pleasure

Film? Laat het ons weten!  —  Shape of Water  –  Solo: A Star Wars Story  –  Wat is jouw Guilty

Pleasure Film? Laat het ons weten!

Cobra Kai