Kinderarmoede neemt drastisch toe

De cijfers van Kind & Gezin spreken boekdelen. Nooit eerder groeiden in Vlaanderen zoveel kinderen op in armoede. In Oudenaarde pleit SP.A voor gelijke kansen.

“De cijfers zijn verontrustend”vindt  OCMW-raadslid David Vanden Bossche. De kinderkansarmoede in Oudenaarde is met meer dan de helft toegenomen, dat blijkt uit cijfers van de de studiedienst van de Vlaamse regering. “6,8% van de kindjes in Oudenaarde, dat is meer dan één kindje in elke klas, heeft beduidend minder kansen op een mooie toekomst dan de anderen. Ik lig echt wakker van die cijfers, het stadsbestuur blijkbaar niet.  Oudenaarde doet het ook beduidend minder goed dan de omliggende gemeenten. Kluisbergen en Zingem zitten op amper 4% en 4,5% maar die buurgemeenten laten de laatste jaren een duidelijk daling van het aantal kindjes in kansarmoede optekenen, in Oudenaarde is er een stijging. Kruishoutem, Maarkedal, Wortegem-Petegem en Zwalm doen het nog veel beter met minder dan 2% van de kinderen in kansarmoede.”

“In haar meerjarenbeleidsplan besteedt het stadsbestuur amper één zinnetje aan armoedebeleid. Wij willen dat stad en OCMW een actieve rol opnemen en samen met scholen, verenigingen en jeugdbewegingen een plan uitwerken dat kansen garandeert voor elk kind. Want volgens ons verdient geen enkel kind het om niet op schoolreis, bos- of zeeklassen of scoutskamp te kunnen gaan.  De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat het OCMW al pogingen onderneemt om de kinderarmoede te bestrijden. De OK-pas is daar een goed voorbeeld van en er werd ook beslist om te starten met de 1€-maaltijden. Mooie initiatieven, die we zeker ondersteunen! Alleen blijkt uit de cijfers dat het op vandaag onvoldoende is.”

 David Vanden Bossche laat weten de problematiek alvast op tafel te leggen tijdens een volgende OCMW-raad.  

X