SONY DSC

Zwalm, Lottenhulle : Breien en verzamelen voor Liberia

 

Tijdens de ‘warmste week’ tonen heel wat Vlamingen dat ze het hart nog op de juiste plaats hebben. Als we hier dan nog de talrijke priv é initiatieven, die in de loop van het jaar ten voordele van kansarmen over gans de wereld georganiseerd worden, bijvoegen kunnen we met zekerheid zeggen dat we nog altijd in een hartverwarmend Vlaanderen leven.

Een mooi voorbeeld hiervan is ‘VZW Acres of Hope’. Kris Lambrecht uit Lotenhulle is de drijvende kracht achter dit initiatief. Kris werd in 2006 bewogen toen ze in Liberia met eigen ogen zag in welke erbarmelijke toestand kinderen daar geboren en opgevoed worden.
Ze bleef niet bij de pakken zitten en realiseerde ginds in de brousse een kraamkliniek en een schooltje om de kinderen ter plaatse van een betere levenskwaliteit te voorzien.
Ieder jaar gaat Kris verschillende malen naar Liberia om een hand toe te steken en samen met vele vrijwilligers wil ze o.a. 500 bevallingskits samenstellen. Deze pakketjes bevatten o.a. Een klein ‘hotel’ zeepje, plastic handschoenen, een schaartje, een washandje of gastendoekje, een mutsje en een eerste truitje. Deze laatste twee dienen vooral om de pasgeboren baby’s te beschermen tijdens de koude nachten.
In juli 2019 gaat Kris, samen met haar schoonzus Ann Desmet uit Elst, de bevallingskits persoonlijk bezorgen aan de vroedvrouwen verbonden aan de kraamkliniek. Om aan voldoende mutsjes en truitjes te geraken organiseren ze een ‘breicampagne’. Vrijwillige breimoeders (en/of vaders) werden aangesproken en de breirage verspreidde zich over een groot deel van Zuid-Oost-Vlaanderen.

Sinds juli 2018 trekt Hilde Glorieux de ‘kar’ in Zwalm en verzamelde meer dan 30 vrijwillige breisters, waaronder leden van KVLV Vrouwen met vaart afdeling Munkzwalm, COV senioren Zottegem, Volkskunstgroep ‘Gouden Aren’ Nukerke, Dansclub Saltare Zottegem, …
In de krantenwinkel van haar echtgenoot, in de Zuidlaan te Munkzwalm, heeft ze nu de prachtige breiwerkjes tentoon gestesteld, om het werk te promoten en de breisters te bedanken. Hun werk mag gezien worden!

Hilde is er van overtuigd dat ze op 6 maart 2019 (einde van de actie) meer dan 500 stuks zal kunnen meegeven aan Kris en Ann om te bezorgen in Liberia. Ze wil ook nog een warme oproep doen voor het verzamelen van kleine schaartjes (hoe kleiner, hoe lichter, hoe beter). Iedereen die een mogelijkheid ziet om die schaartjes te verkrijgen kan gerust contact opnemen met Hilde via tf 0496 77 72 01

Wie interesse heeft voor dit project – raadpleeg : www.acresofhopebelgium.be

Daar kan je alle initiatieven nalezen.

Foto vitrine krantenwinkel aan de Zuidlaan