herdenkingsplechtigheid aan het monument

Herdenkingsplechtigheid met iets wrange nasmaak.

het monument op het gehucht KakebekeDe crash.

Zesenzeventig jaar gelden werd de Lancaster DXP W4234 van het 57 RAF Sqd, onderweg naar een missie in Duitsland, boven Steenhuize door het boordgeschut van een Duitse Messersschmitt geraakt. Het toestel stortte neer op het gehucht Kakebeke te Sint Maria Lierde. Zes van de zeven bemanningsleden overleefden de crash niet. De zevende werd gekwetst door de Duitsers weggevoerd en bracht de rest van de oorlog in gevangenschap door.

De herdenkingsplechtigheid.

Door de inzet van een groep vrijwilligers werd het gecrashte toestel in 1999 opgegraven en werd er in 2000 een herdenkingsmonument onthuld. Het was dus voor de achttiende maal dat er vorige zondag een herdenkingsplechtigheid aan dit monument werd gehouden.

Naast afgevaardigden van de militaire overheid, verscheidene vaderlandslievende organisaties, het schepencollege en het gemeentebestuur waren er toch ook opmerkelijk heel wat buurtbewoners aanwezig.

Na de traditionele toespraken, de kransenneerlegging, het spelen van de nationale hymnen, de minuut stilte en de Last Post werd de plechtigheid afgesloten met de pakkende woorden: “We will remember them. We will remember them, now and in the future”.

Hierna werd er door Wings of memory aan de verkleumde aanwezigen een jenevertje, warme soep of een koffietje aangeboden.

Het is deze organisatie die instaat om de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid voor deze tragische gebeurtenis in ere te houden. Ze had ook steeds de bedoeling en de wens om naarst deze jaarlijkse plechtigheid met de geborgen artefacten, die toch boeiend en historisch waardevol zijn, de jeugd kennis te laten maken met het oorlogsverleden van de gemeente Lierde. Het was om deze reden dat er een vitrinekast werd geplaatst in de bibliotheek.

Maar hier wringt het schoentje …

want deze kast werd op een bepaald moment om onduidelijke redenen uit de bibliotheek weggehaald en opgeborgen in een vergaderzaaltje in OC De Lier.

“Het is zeer spijtig en totaal onaanvaardbaar om deze kast naar zulke plek te verplaatsen. De artefacten van deze boven Lierde neergestorte Lancaster mogen niet weggemoffeld worden.” aldus Werner Niemegeers, woordvoerder van N-VA Lierde.

“Het is ons tevens ter ore gekomen dat er plannen bestaan om deze zaken, die feitelijk thuis horen in Lierde, permanent in Geraardsbergen tentoon te stellen. Samen met alle persoonlijke spullen die door de families van de gesneuvelden werden bezorgd tijdens hun vele bezoeken. Onder meer een unieke regenjas gemaakt van de parachute van de overlevende dreigt te verhuizen naar Geraardsbergen. Dit zou niet mogen gebeuren. Dit alles zou eigenlijk een ereplaats moeten krijgen in onze gemeente. Maar het is echt jammer dat Lierde hier geen permanente aandacht aan besteedt en het zou nog spijtiger zijn mocht de gemeente toelaten dat deze uitzonderlijke historische artefacten naar Geraardsbergen zouden verhuizen in plaats van dat ze in Lierde op een ereplaats zouden bewaard worden.” voegde hij er nog aan toe.

 Eerbetoon aan de vliegtuigcrew.

Wat er ook met deze artefacten zal gebeuren, of ze nu in Lierde blijven of permanent worden tentoongesteld in Geraardsbergen doet niets af aan het feit dat de verongelukte crew hoe dan ook in het collectieve geheugen van Lierde gegrift staat en men ze steeds de nodige eer zal betonen.

We will always remember :

Flying Officer Ronald Bowles — 22 jaar — piloot — Ealing (Middlesex /Engeland)

Flying Officer Alexander Eric Mulholland — 28 jaar — navigator — Aberdeen (Engeland)

Sergeant Maurice Charles Pearman — 20 jaar — bommenrichter – Anderly (Kent / Engeland)

Sergeant Arthur Leslie Abraham — 22 jaar — radiotelegrafist/boordschutter — Coventry (Engeland)

Sergeant John Arthur Drain — 20 jaar — boordschutter — Bonnington (Kent / Engeland)

Sergeant Cecil Raymond Stubbs — 28 jaar — vluchtingenieur — Newcastle (Australi ë)

Sergeant Roden Pickford (overleefde de crash) — staartschutter — Nieuw Zeeland

We will remember them. Now and forever.

 

 Herdenkingsplechtigheid gecrashte Lancaster