Klimaat: beter in de wijde wereld dan in een gesloten gat

foto Pixabay

Wetenschappers breken zich het hoofd.

Waarom warmt de Aarde zo snel op? Onze uitlaatgassen zijn naar het schijnt de schuldigen. Al een poos menen experts dat daarmee de verbranding van benzine en diesel wordt bedoeld maar misschien zien zij niet de gehele waarheid.

Die carburanten worden immers verbrand en geven hooguit het fijne stof waar we met zijn allen kanker van krijgen,… en nog wat naverbrandingsgassen die ons evenmin goed doen.

Aarsgasproductie.

Vegetari ërs zeggen dat het de schuld is van onze koeien omdat die te veel aarsgas produceren. Het zal zeker helpen om de lucht te vrijwaren moesten we minder vlees eten. Koe is inderdaad een dure manier om gras om te zetten tot vlees. Nochtans, een lekker stuk streelt het gehemelte. Die belevenis heb je niet bij gebakken krekel of gegrilde aarsworm, ik bedoel, aardworm.

De aardkloot verstikt.

Over de gasproductie van andere beesten zoals de olifant moeten we ons al lang geen zorgen meer maken want die zijn uitgerangeerd, uitgeflatuleerd, bijna uitgestorven, protocollair verworden tot collectief geheugen.

Waar moeten we de daders zoeken van onze verstikking?

In welk hol van Pluto zitten de snoodaards verscholen?

Afgefakkelde kankerdampen.

Ook de industrie spuit wolken roet en kankerdampen de atmosfeer in. Azi ë is vandaag één der grootste vervuilers.

Boeddha heeft ondertussen astma en chronische bronchitis. Hij ziet al lang het gebladerte niet meer van de boom waaronder hij zit te filosoferen.

Maar dan ontsnapt hem een wolk gas, afkomstig van de bonen die hij de dag eerder at. Vandaar zijn uitspraak: ‘Alle vormen zijn aan de vergankelijkheid onderworpen’.

Er is dus nog een uitlaatgas dat niet wordt afgefakkeld of verbrand, alvorens het excuses uitlokt.  

Volgens flatulentiedeskundigen produceert elke mens gemiddeld een liter darmgas per dag.

Daarvan blijft slechts een fragment hangen in de katoenen filter waarmee we het rectum omhullen. Al de rest vermengt zich met de andere broeikasgassen, waar het onopvallend mee de sfeer bepaalt.

Daarom zei grootmoeder: “beter in de wijde wereld dan in een gesloten gat”, terwijl haar tijdens het stappen ritmisch gaswolkjes ontsnapten.

Uitstervend mensbeest.

We zijn op weg naar 10 miljard mensen, elke dag 10 miljard liter aarsgas van alleseters die individueel minder flatuleren dan koebeesten maar samen een fameuze scheet in de fles uitmaken. Om nog te zwijgen over de gevolgen van 10 miljard mensen die continu de wereld onderschijten.

Misschien moeten de overblijvende dieren een jacht organiseren op de mens.

Mensbeesten die de jacht overleven kunnen ze dan verzamelen in reservaten zodat andere bewoners van de planeet ons kunnen begapen. Ze kunnen dan de mens een blaadje aanreiken met de woorden: “Toch schoon zo’n mensenjong. We moeten er zeker voor zorgen dat de soort niet uitsterft.”

Zo heeft de mens misschien kans op overleven.

De groeten van Sjarel Klak

(Dit vertelsel verscheen in 2015 al in de papieren De Beiaard. Het blijft actueel.)