Groen Zottegem beloont treinreizigers

Vanmorgen trok Groen Zottegem naar het station om de pendelaars te bedanken met een ‘Valentreinskaartje.’

“De stiptheidscijfers van zowel De Lijn als de NMBS zakken naar een dieptepunt”, motiveert de voorzitter van Groen, Ben Boone. “Ook vanuit Zottegem moeten vooral de pendelaars naar Brussel wekelijks meerdere keren vaststellen dat ze niet op tijd op hun werk geraken. Dat is enorm demotiverend en daarom willen we hen oprecht danken voor hun doorzettingsvermogen. De spitsuurtreinen op de lijn Kortrijk-Zottegem-Brussel zijn al jaren de minst stipte van Vlaanderen. Slechts 40% van deze treinen rijdt met minder dan 6 minuten vertraging Brussel binnen. Het verhogen van de capaciteit kan door het inzetten van dubbeldekkers tijdens de spits. Voor Groen moeten de investeringen in het openbaar vervoer de komende jaren fors de hoogte in. Een uitgebreid, betaalbaar en comfortabel openbaar vervoersnet (ook later op de avond) is cruciaal om meer mensen te overtuigen over te stappen naar trein, tram of bus. In bijna 40 jaar is er amper geïnvesteerd in het nochtans drukke Zottegemse station. Groen vraagt een ambitieus en tegelijk haalbaar toekomstplan voor de ganse stationsomgeving: een plan op maat van Zottegem, zodat de treinreizigers meer comfort krijgen en de overlast voor omwonenden beperkt wordt. Het fiasco rond de parkeertoren heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat er vandaag geen moderne totaalvisie is. Het station moet ook veilig bereikbaar worden voor fietsers en voetgangers zonder daarbij bussen en wagens uit het oog te verliezen. Zottegem kan zich spiegelen aan de stad Dendermonde die in dialoog met haar inwoners, de pendelaars, de NMBS, de Lijn en de Provincie Oost-Vlaanderen een gedragen masterplan heeft uitgewerkt (https://www.dendermonde.be/product/251/stadsvernieuwingsproject-voor-de-stationsomgeving).”

“De Zottegemse politici moeten anticiperen”, stelt Groen-gemeenteraadslid Heidi Schuddinck. “Het verleden heeft ons geleerd dat we niet kunnen wachten tot de NMBS klaar is met haar plannen en ramingen. De stad moet een actieve regisseursrol op zich nemen want de stationsomgeving is een cruciale schakel in onze mooie stad en regio. We willen pendelaars op deze Valentrein vooral een positief gevoel geven: ze maken de meest ecologische keuze en met Groen gaan we ervoor zorgen dat dat ook de meest logische keuze wordt.”

X