Hersenschade bij dieren: Hoe zou het zijn met Tokkie de epileptische kip?

Tokkie de kip en Boudin, haar verzorger, lente 2018

Tijdens de komkommertijd van 2018 haalde een feel-good verhaal uit de Vlaamse Ardennen de nationale pers. Eigenlijk was legkip Tokkie bestemd voor de soep, want ze had een dag eerder een herseninfarct of -bloeding gekregen tijdens het extreem hete zomerweer. Maar dat was zonder haar bewaker Boudin gerekend die de zorg op zich nam.

Het verhaal verscheen in Het Nieuwsblad en natuurlijk ook De Beiaard. Onze reporter zocht vandaag terug de eigenaar op. Hoe zou het zijn met Tokkie?

De Beiaard : Ewel, boer, hoe gaat het met Tokkie?

Boer : Da soepkieken? Woar zit ze… kiekt, ze loopt daar met haar twee vriendinnen. Ze doet dat goed zenne. Ze is niet meer zo dartel als vroeger, maar dat ben ik ook al lang niet meer. Eiers krijg ik er niet meer van,… maar ook van d’ andere kiekens moet ik nog niet veel verwachten. ’t Es nog altijd winter h ééj,… al zou je dat akkerdjie niet zeggen want de mezen en d’ eksters vliegen al rond met takken om hun nest te maken. Dat kieken staat soms nog voor zich uit te koekeloeren,… gelijk een boer voor zijnen TV, maar ze is ondertussen zo tam als onze hond, Boudin. Als ik de keukendeur open zet komt ze een boterham met kop vragen.

De Beiaard : Hoe heb je dat dier er bovenop gekregen? Want toen ik hier vorig jaar langs kwam lag ze constant van haar zelve?

Boer : Bwaa,… dat moet je aan Boudin vragen. Die is er gans den tijd mee bezig geweest. Hey,.. legt het ne keer uit ventje. Wat dee je zo allemaal? Likken aan haar kop, met de snoet dat beest op haar poten helpen en er bij waken wanneer ze van haar sus lag. Toch verbazend, want Boudin is nogal een furieuze jager die zelfs grote honden en ongewenst volk van de lochting jaagt. Ik had verwacht dat die dat kieken zou oppeuzelen, maar niènt,… het zijn nog altijd de bovenste beste kameraden.

De Beiaard : Laat nog eens dat filmpje zien, van Tokkie terwijl ze wakker wordt na een epileptisch insult. Ze werd toen nogal verwend met verse frambozen,… amai.

Boer : Insult, insult,… ik zal u seffens ne keer insulteren. Wa peisde gij wel? Dadde met die frambozen? Dat is onze jongste geweest,… die absoluut niet van de soep wou eten. Dan blijft er niet veel meer over om te doen h éé. En mijnen hond gromde wanneer ik met ’t kapmes af kwam. Tja,… wat moet ne boer dan doen? Morre nu moet kan ze al terug met de andere kiekens meewerken: de lochting opscharten, afval verwerken en het gras tussen de betontegels uitpikken.

Tokki en haar familie op een heuvel in de Vlaamse Ardennen, vandaag, maart 2019.

De Beiaard : En zo, beste lezers, heeft u alweer een moment van verpozing gehad tijdens uw drukke bezigheden. U had waarschijnlijk wat belangrijkers te doen, maar tussen de fake berichten op Facebook en de opgekalefaterde foto’s op Instagram moge dit vleugje realiteit u deugd gedaan hebben. Geniet, zoals Tokkie, Boudin en de boer van onze mooie Vlaamse Ardennen en als je een kieken tegen komt,… zet niet direct de soep op’t vuur.

Sjarel Klak

Bekijk nog eens het originele persbericht in De Beiaard van 13/06/2018.