Bontestraat Lierde / Zottegem

Tegen asfaltering De Bonte Zottegem/Lierde: Milieufront Omer Wattez legt uit waarom

Bontestraat Lierde / Zottegem

Gisteren bleek dat Milieufront Omer Wattez zich verzet tegen de geplande asfaltering van de Bonstestraat in Sint-Martens-Lierde en Sint-Maria-Oudenhove. Hierna legt de milieuvereniging uit waarom.

Ter info, het bericht dat hierover gisteren is verschenen via onderstaande link

Milieufront Omer Wattez ligt dwars in de Bontestraat Zottegem / Lierde

De uiteenzetting va Milieufront Omer Wattez

“De kasseistrook van maar liefst 641 meter lang dateert uit het midden van de 19de  eeuw en is uniek voor onze streek omdat ze bijna zeven meter breed is. Kasseien zijn niet alleen veel klimaatvriendelijker dan asfaltwegen, ze zijn ook een typische en herkenbare trekpleister voor fietsers en wandelaars. Omringd door velden, weilanden, bomen en groene bermen maakt de Bontestraat deel uit van prachtige wandel- en fietsroutes. Zo biedt de straat de gelegenheid aan mensen uit de streek en dagjestoeristen om met volle teugen van de schoonheid van de streek te genieten. Kasseiwegen zijn hier ideaal voor omdat ze meer gemeden worden door autoverkeer. Door te asfalteren zal de weg sluipverkeer aantrekken en zo haar bijzonder karakter verliezen. We vinden het wel een positief gegeven dat men ervoor kiest om aan beide kanten van de weg een fietspad in rode asfalt aan te leggen. Het is ook belangrijk om te weten dat kasseien veel duurzamer zijn dan geasfalteerde wegen. Ze hebben historisch waardevolle bermen waar ook planten en bomen goed in gedijen. Verder kunnen ze vervaardigd worden uit natuursteen uit de streek, zoals porfier en kwartsiet. Als natuurproduct hebben ze een lage impact op het milieu tijdens de gehele levensduur. Met het oog op de klimaatdoelstellingen die Vlaanderen moet behalen, is het niet meer dan logisch om de bestaande natuurvriendelijke routes te behouden. Milieufront Omer Wattez zet zich onverminderd in voor het behoud van kasseiwegen. Zo redde de milieubeweging in de jaren ‘90 ook al de Haaghoek, die nu vaak opgenomen wordt in het parcours van de Ronde van Vlaanderen. In 2017 behoedden we De Lange Ast in Zingem. Ooit werden kasseistroken bekeken als symbool voor de achterstand van de Vlaamse Ardennen, maar vandaag zijn ze alom geprezen voor hun authenticiteit als uniek streekpatrimonium.    Kasseiwegen zijn belangrijke cultuurhistorische elementen waar we ook de volgende generaties blijvend van willen laten genieten.   Milieufront Omer Wattez komt op voor de bescherming en het behoud van milieu en natuur in de Vlaamse Ardennen. We verdedigen ook het cultuurhistorische erfgoed in onze streek. We streven naar een duurzame ontwikkeling van de samenleving met acties, activiteiten, publicaties en als het moet via juridische weg.”