“Gemeente pokert met geld van de Lierdenaar” aldus Open VLD.

De open VLD-fractie wijst op rode cijfers in het meerjarenplan “Met ambitie voor Lierde”.

Gisteren werd op de gemeenteraad het meerjarenplan 2020-2025 “Met ambitie voor Lierde” met veertien tegen drie goedgekeurd.

Volgens oppositiepartij Open VLD is dit voorgelegde meerjarenplan van het gemeentebestuur totaal onrealistisch. “Door overinvesteringen en grootdoenerij zal de schuldenlast per inwoner bijna verdriedubbelen.” aldus fractieleider Melissa Dooms, die tevens waarschuwde voor een zware financi ële kater.

Het meerjarenplan voor Lierde wordt voorgesteld als een goednieuwsshow, maar het gemeentebestuur verhult de impact op onze inwoners” aldus Open VLD. “Belastingverlaging, minder inkomsten én veel meer investeringen: iedereen met gezond verstand weet dat dit niet kan”, stelt de oppositie scherp.

“Dit beleidsplan is geen verantwoord meerjarenplan van iemand die nadenkt over de toekomst van zijn gemeente. Dit is pokeren met belastinggeld.  Daarom vragen we het gemeentebestuur om een realistischer investeringsprogramma op te stellen.”

Nieuwe voetbalaccommodatie kost 500 euro per inwoner

Volgens het meerjarenplan gaat een groot deel van de investeringsuitgaven (€3.300.000) naar de nieuwe voetbalaccommodatie. Volgens het huidige budget kost de investering 500 euro per inwoner.

Elke sportvereniging verdient een deftige accommodatie, maar deze investering weegt énorm zwaar door op de financi ële situatie van de gemeente. Hebben we in Lierde wel nood aan die grootdoenerij?

Er moet absoluut geïnvesteerd worden in onze mooie gemeente en de wegen, fiets- en voetpaden in Lierde moeten absoluut vernieuwd worden. Maar investeringen doen we best zoveel mogelijk met eigen middelen, in plaats van overbodige luxe leningen aan te gaan.”

 Schuld per inwoner bijna verdriedubbeld

“Volgens het huidig budget stijgt de schuld van €581 per inwoner (2018) naar €1.500 per inwoner op het einde van de legislatuur (2024).

Naast de investeringen zal de gemeentebelasting de komende jaren eerst verlaagd worden en tegen het einde van de legislatuur afgeschaft worden. Niet toevallig vlak voor de verkiezingen. Het gemeentebestuur moet haar verantwoordelijkheid nemen voor het beleid dat ze wil voeren”,  vindt Open VLD. “Als ze de gemeentebelasting wil afschaffen, moet dat meteen gebeuren. En moet daar rekening mee gehouden worden in het beleid, in plaats van de rekening door te schuiven naar de volgende legislatuur.

Als het huidige plan wordt uitgevoerd, zijn er na 2025 drie opties. Jaren niets investeren in noodzakelijke projecten en alles laten verloederen, belastingverhogingen doorvoeren of fusioneren. Geen van deze opties draagt onze voorkeur en houdt Lierde financieel gezond.” sloot Melissa Dooms af.

Meer informatie over het meerjarenplan in het vorige artikel: Bestuursmeerderheid stelde meerjarenplan voor.

Gemeenteraad van de gemeente Lierde in vergadering.