MFL-Herzele klokt voorlopig af op 14.609,50 euro!

MFL-Herzele, de goededoelenactie die de laatste weken Herzele in de ban hield, kende dit weekend haar hoogtepunt met een 36 uur durende radiomarathon op Radio Star.

‘Als fietsstad bungelt Geraardsbergen op de vierde laatste plaats.’

Een werkbank voor een betere fietsstad


Geraardsbergen. ‘In het kader van een veilige corona-exit werd gekozen voor en autovrije fase in ons stadcentrum, ‘ stelt Wim Schrever van Fietscampagne vzw, ‘Al na twee dagen werd het verkeersplan zonder auto’s in de binnenstad, weer afgevoerd. De druk van de lokale handelaars was te groot en ons stadsbestuur gaf weer alle vrijheid aan het autoverkeer in de kleine binnenstad.’ Volgens de campagnemaker van Fietscampagne vzw is dit een gemiste kans. ‘De binnenstad lijkt zo wel op een parkeergarage voor auto’s.’ Wim schrever wil de handen uit de mouwen steken om van Geraardsbergen een fietsvriendelijke en -veilige stad te maken: ‘Op zaterdag 20 juni wordt een eerste Werkbank Mobiliteit Geraardsbergen. Ze zal doorgaan via Zoom-conferentie, van 10u tot 11.30u.’

Bedroevend slechte fietsstad
Wim Schrever van Fietscampagne vzw beklaagt er zich over dat de autovrije fase van het relanceplan van de stad Geraardsbergen onder druk van een aantal handelaars hals over kop werd afgevoerd. Volgens de campagneleider kreeg het plan geen kans. Nochtans nemen de mensen steeds meer de fiets. ‘Ook voor de lokale winkels zijn autovrije winkelstraten een goede zaak: er zijn voldoende studies voorhanden die dat bevestigen: klanten per fiets consumeren meer. Hoog tijd dat de Geraardsbergse handelaars die studies ‘s doornemen.’

‘Geraardsbergen profileert zich graag als fietsstad, maar als we naar statistieken kijken, dan scoort de Oudenbergstad bedroevend laag’, onderstreept Wim Schrever. ‘Vandaag keken we het Fietsrapport in, dat gepubliceerd werd met de meetresultaten voor heel Vlaanderen. De score voor Geraardsbergen is bedroevend laag: de wielerstad bungelt op de vierde laatste plaats op de lijst van Fietsstad/-gemeente 2020, met een totaalscore van slechts 42 op 100.’

Werkbank Mobiliteit
Wim Schrever wil actie ondernemen om Geraardsbergen een fietsveilige en -vriendelijke stad te maken. Op zaterdag 20 juni wordt een eerste Werkbank Mobiliteit Geraardsbergen. Ze zal doorgaan via Zoom-conferentie, van 10u tot 11.30u. Iedereen is welkom om deel te nemen; inschrijven is verplicht via fietscampagne@gmail.com. Meer info vind je op facebook-pagina van Fietscampagne vzw.

‘Met de Werkbank willen we bottom-up probleempunten in de mobiliteit aanduiden en oplijsten wat de mogelijke oplossingen kunnen zijn. Uiteraard reiken we met het initiatief de hand naar het lokale beleid. Ze zijn tevens meteen hartelijk welkom op de Werkbank Mobiliteit. Tegelijk stellen we dan een idee voor een nieuw verkeersbord voor: met ‘Park & Walk’ nodigen we de autorijders uit om hun auto buiten de binnenstad te parkeren en het laatste eindje naar hun bestemming te wandelen.’

‘Met die eerste (digitale) bijeenkomst zullen we bekijken hoe vaak en wanneer de volgende vergaderingen zullen doorgaan.’

Fietsrapport Geraardsbergen

Julien Borremans

 

X