Oorlogsmonument op Kakebeke is aan herstelling toe.

Gemeente Lierde gaat oorlogsmonument een opknapbeurt geven.

Op 21 december 1942 werd de Lancaster DXP W4234 van het 57 RAF Sqd, onderweg naar een missie in Duitsland, boven Steenhuize door het boordgeschut van een Duitse Messersschmitt geraakt. Het toestel stortte neer op het gehucht Kakebeke te Sint Maria Lierde. Zes van de zeven bemanningsleden overleefden de crash niet. De zevende werd gekwetst door de Duitsers weggevoerd en bracht de rest van de oorlog in gevangenschap door.

Door de inzet van een groep vrijwilligers werd het gecrashte toestel in 1999 opgegraven en werd er in mei 2000 niet ver van de crashlocatie door de gemeente een monument geplaatst en ingehuldigd.

Na twintig jaar te zijn bloodgesteld aan weer en wind werden er duidelijk sporen van slijtage zichtbaar en daarom namen enkele leden van de vereniging “Wings of History” contact op met de gemeente Lierde om hier eventueel iets aan te doen. De vraag werd voorgelegd en het schepencollege nam dadelijk het besluit om het oorlogsmonument een grondige opknapbeurt te geven.

De zeven tegengewichten van brandbommen, die ingewerkt zijn in het monument en die de zeven bemanningsleden voorstellen, krijgen een antiroestlaag en een nieuwe rode verflaag.

De scheuren en barsten in het monument zullen hersteld worden en het monument zelf zal ook een nieuw laagje verf krijgen.

Lees ook:

https://www.nuus.be/2018/12/18/herdenkingsplechtigheid-met-iets-wrange-nasmaak/

Bron: Radio Mfm – regionieuws