Schendelbeekse dorpsraad lanceert verhalenwandelkaart


Scbendelbeke. De Schendelbeekse dorpsraad lanceert een verhalenwandelkaart tijdens het kermisweekend op 11 juli. De kaart verbindt mooie plekjes via veilige wegen met verhalen van en over het dorp. Heel wat mensen uit het dorp en organisaties werkten mee aan dit project dat gefinancierd werd door Leader Vlaamse Ardennen. Op deze manier vinden nieuwe inwoners er letterlijk en figuurlijk de weg; mensen die er al lang wonen (her)ontdekken verhalen en ook voor toeristen is dit een leuke kennismaking. Op 11 juli kan iedereen een verkorte gezinsvriendelijke versie van de wandeling maken met live verhalen onderweg.
De wandelkaart wordt ook nadien gratis verkrijgbaar.

‘Gaandeweg Skanjbeek’, een wandelkaart die verbindt
Zondag 11 juli is het zover. Traditiegetrouw, het tweede weekend van juli, viert Schendelbeke dan kermis. En na de verplichte coronabreak in 2020 knoopt de dorpsraad graag terug aan met deze traditie. Maar het wordt geen kermiseditie als weleer. ‘Gaandeweg Skanjbeek’, een verhalenwandelkaart, wordt op kermiszondag officieel ingewandeld. ‘Gaandeweg Skanjbeek’ verbindt inwoners en bijzondere plekjes met lokale verhalen. Uit de mondelinge overlevering selecteerden we 19 verhalen die we zorgvuldig neerstrooien langsheen 3 wandelroutes en 1 fietsroute. ‘Gaandeweg Skanjbeek’ biedt een bijzondere inkijk in het dorpsleven van Schendelbeke. De verhalen zijn via QR-codes te beluisteren.

Een warm onthaal voor de nieuwste inwoners van Schendelbeke

Twee jaar geleden toen de eerste nieuwe inwoners in de Burgemeester Van Liefferingestraat – een compleet nieuwe wijk binnen de dorpskern met 50 geplande wooneenheden – neerstreken, vatte de dorpsraad het plan op om alle toekomstige nieuwe inwoners van harte welkom te heten. In een eerste fase nodigden we de nieuwe inwoners uit voor de nieuwjaarsreceptie van 2020.  Het positieve resultaat sterkte ons in het idee dat nieuwe inwoners dergelijk gebaar op prijs stellen. En dus gingen we op zoek naar een welkomstgeschenk met een permanent karakter én die iets meer vertelt over het dorp Schendelbeke. Een verhalenwandelkaart die we ondertussen op 1500 exemplaren lieten drukken. Want, naast de Burgemeester Van Liefferingestraat, is ook de eerste fase (50 wooneenheden van de voorziene 150) van de Kartuizerdries en Rodendries reeds afgewerkt en bewoond. En uiteindelijk beslisten we alle inwoners van Schendelbeke deze verhalenwandelkaart cadeau te doen. Hiermee hopen we vooral dat inwoners, oud en nieuw, niet alleen het dorp (her)ontdekken maar dat er veel kleine en spontane dorpsontmoetingen mogen plaatsvinden.

‘Gaandeweg Skanjbeek’ is het resultaat van een ruim samenwerkingsverband
‘Gaandeweg Skanjbeek’ zou nooit tot stand zijn gekomen zonder professionele en financiële ondersteuning. Deze vonden we bij Leader Vlaamse Ardennen in het kader van het project ‘Dorp Dynamiek’. Dit project bundelt Europese, Vlaamse en provinciale middelen en zet deze in voor de uitbouw van toekomstige veerkrachtige dorpen. Avansa Vlaamse Ardennen-Dender (voorheen Vormingplus VLAD) legde de focus op de integratie van nieuwe én oude inwoners. Zo streek Sonja Focketyn, educatief medewerkster bij Avansa VLAD, neer in ons dorp. Gedurende anderhalf jaar ontmoette ze vele Schendelbekenaren, noteerde ze vele verhalen en ontdekte ze bijzondere plekjes. En zo werd ‘Gaandeweg Skanjbeek’ geboren. Om de verhalenwandelkaart technisch te realiseren werden de creatieve geesten van Club Jacques ingeschakeld.

En natuurlijk kan ook het stadsbestuur van Geraardsbergen niet ontbreken. Dat zal verder mee instaan voor een ruime verspreiding van de verhalenwandelkaart én de technische ondersteuning bij de bewegwijzering van de wandelingen.

De aftrap wordt gegeven op zondag 11 juli
Op zondag 11 juli is iedereen vanaf 10 uur welkom in het Buurthuis van Schendelbeke. Voor deze kermiszondag maakte de dorpsraad een nieuwe gezinsvriendelijke wandeling die eigenlijk een compilatie vormt van de drie uitgewerkte wandelingen. Tijdens deze wandeling van ongeveer 4 kilometer zullen ook een aantal verhalen live te horen zijn.

In het Buurthuis organiseren we  – voor en na – een klein gelegenheidscafé waar je gezellig kan bijpraten. En voor de hongerigen onder jullie is er tussen 11 en 14 uur pizza. Hiervoor werken we samen met Eva en Pawel van Peppers & Cheeze. Alles wordt georganiseerd volgens de dan geldende coronamaatregelen.

Elke wandelaar krijgt ook de originele verhalenwandelkaart mee met de 4 uitgestippelde routes. Zo volgt er na 11 juli nog veel wandel- en fietsplezier. Ideaal om eens te doen in familieverband of er eens met (vrienden-)bezoek op uit te trekken en het dorp verder te ontdekken.

 

X