©Faro - Erfgoed maakt school

Erfgoeddag maakt school op 24 april

"Onder het motto ‘Erfgoeddag maakt school!’ duiken we op zondag 24 april in het rijke schoolleven en -verleden. Ninove stelt een aantrekkelijk programma samen, met onder andere tentoonstellingen, workshops en een wandeling."

Programma Erfgoeddag te Ninove

  1. Hoe het was in de klas presenteert een nostalgische terugblik op een klaslokaal van vroeger, voor de gelegenheid ingericht in het Klooster Heilige Harten (Burchtstraat).
  2. De expo Als de muren konden praten toont tientallen exemplaren gemaakt door de Ninoofse uitgeverij Steppe in het oud stadhuis. Oude prentkaarten en oude schooldocumenten vormen dan weer de basis van de expo tentoonstelling Schoollopen, die de Postzegelkring Ninove samenstelt in de Balzaal van de Liberale Kring.
  3. In het oud stadhuis kan je terecht voor Lessen uit vervlogen tijden. Gymnastiek, handwerk, gewijde geschiedenis of schoonschrift: een lessenrooster uit het midden van de vorige eeuw zag er wel heel anders uit dan nu. Wist je dat schooldirecteur Emiel Malderie in Meerbeke een eigen methode ontwikkelde om te leren lezen en schrijven? Via demonstraties en workshops laten we je proeven van zulke lessen uit vervlogen tijden.
  4. Stadswandeling Ninove maakt school, school maakte Ninove (start om 14 uur). In onze tocht doet onze gids een aantal (verdwenen) locaties aan die bepalend waren voor het Ninoofse onderwijs.
  5. De Grootste Onderwijslegende van Ninove: welke leerkracht moeten we eren omdat die van zo’n groot belang is geweest voor menig Ninovieter? Kom die leerkracht nomineren en breng hem of haar in de running voor de titel van ‘Grootste Onderwijslegende’. Vanaf 18 april ontdek je op de website van de stad van de stad alvast de kanshebbers!

 

Ook de drie maalvaardige molens (Wildermolen, Molen ter Zeven Wegen en Fonteintjesmolen) laten op Erfgoeddag de wieken draaien. Je kan er de hele dag terecht voor maaldemo’s en kindvriendelijke rondleidingen.

Praktische informatie

–   Zondag 24 april van 10 uur tot 18 uur. Voor een overzicht van alle locaties en de uurregeling van de demonstraties en de workshops: www.ninove.be/erfgoeddag-2022. Via de website kan je inschrijven voor de stadswandeling, de demonstraties en de workshops.

  1. De tentoonstellingen zijn ook na Erfgoeddag nog te bezoeken: ‘Schoollopen’ tot en met 1 mei, ‘Als de muren konden praten’ tot en met 29 mei. Check openingsdagen en -uren op www.ninove.be/erfgoeddag-2022.
  2. Een leerkracht nomineren als ‘Grootste Onderwijslegende’ kan op Erfgoeddag, maar ook nadien op de twee tentoonstellingen en via www.ninove.be/erfgoeddag-2022 (tot en met 29 mei).