GO! Atheneum werkt in Kroatië mee aan ontwikkeling beter beroepsonderwijs

Geraardsbergen. Het GO! Atheneum Geraardsbergen werkt samen met partnerscholen uit Kroatië, Roemenië en Noord-Macedonië aan een internationaal project om het beroepsonderwijs te vernieuwen. Initiatieven om werkgevers, scholen, leerlingen en ouders beter met elkaar te laten communiceren en de pedagogische vaardigheden van mentoren verbeteren zijn enkele van de onderwerpen die aangepakt worden.

Onze school was aanwezig op het studiebezoek voor partners van het Erasmus+-project ‘Joint Mentorship: better cooperation for better VET’ dat doorging in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Dit initiatief wil een betere samenwerking creëren en ideeën uitwisselen rond de ontwikkeling van een beter beroepsonderwijs. De Kroatische Kamer van Ambachten blikt tevreden terug en hoopt dat er tijdens dit project, dat 33 maanden zal duren, een betere samenwerking komt tussen alle partners van het beroepsonderwijs. Via workshops, seminaries en trainingen willen ze internationale richtlijnen opstellen voor een betere samenwerking tussen beroepsonderwijs en stagebedrijven.

Het GO! Atheneum Geraardsbergen vertegenwoordigt België in deze uitwisseling met partnerscholen uit Noord-Macedonië (Chambers of Crafts Skopje), Roemenië (Resita High School) en de Kroatische initiatiefnemers (Faculty of Informatics and Digital Technologies van de universiteit uit Rijeka). Er werd genetwerkt en er werden tips gedeeld rond de organisatie van goed beroepsonderwijs. Een eerste aanzet werd gedaan tot de implementatie van leerwerk-e-kaarten waardoor studenten gemakkelijker zouden kunnen worden opgevolgd op hun stage. De communicatie tussen school, werkgevers, leerlingen en ouders zou hierdoor ook beter afgestemd kunnen worden op de praktijk.

Ook de pedagogische vaardigheden van mentoren zouden verbeterd kunnen worden door middel van e-modules. Hierdoor zouden de mentoren beter voorbereid zijn op het lesgeven op hun werkplaats en zou alles beter afgestemd worden op de examens, beoordeling en arbeidspedagogiek.

De eerste dag van de uitwisseling presenteerde de Kroatische Kamer van Ambachten het systeem van beroepsopleidingen binnen het Kroatische onderwijssysteem. De nadruk lag hierbij op de kwaliteitsborging en de praktische uitwerking van het plaatsen van leerlingen bij werkgevers op de werkplek. Vervolgens kwam een vakschool uit Zadar een presentatie geven over de activiteiten die ze in hun beroepsschool organiseren.

Tijdens de tweede dag kregen succesvolle initiatieven een bezoekje. Zo werd er gekeken naar de geslaagde samenwerking tussen de Vocational High School in Samobor en de werkplek Elektroinženjering Brodar. Op de derde dag werd de uitwisseling afgesloten met gastsprekers van het Agentschap Beroepsonderwijs en Volwassenenonderwijs en het ministerie van Economie en Duurzame Ontwikkeling.

Het GO! Atheneum Geraardsbergen blijft zich manifesteren als innovatieve school die via onder meer deze internationale projecten wil blijven inzetten op zijn voorbeeldfunctie naar modern en kwaliteitsvol onderwijs. We bedanken onze Erasmus+-partners en de ondersteuning van de Europese unie om ons optimaal te begeleiden tijdens dit internationale project. Ook de projectcoördinatoren uit Kroatië worden bedankt voor hun goed ontvangst.