Meer dan 50 bezoekers Oost-Vlaamse recreatiedomeinen – waaronder de Gavers – krijgen toegangsverbod

Oost-Vlaanderen/Geraardsbergen. Sinds de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen een zwarte lijst heeft opgesteld voor bezoekers die zich op één van de recreatiedomeinen met zwemzone hebben misdragen, staan er al 51 mensen op die lijst. Wie zich niet aan de regels houdt, mag het recreatiedomein niet meer binnen. Het merendeel van de inbreuken gaat om bezoekers die zonder betalen zich een toegang tot het domein wilden forceren. Er was ook één geval van agressie: uit ongenoegen sloeg een man een ruit in.

In Nieuwdonk in Berlare, Puyenbroeck in Wachtebeke, De Gavers in Geraardsbergen en De Ster in Sint-Niklaas kregen intussen al 51 bezoekers een toegangsverbod opgelegd. Volgens gedeputeerde An Vervliet (N-VA) werden elf lichte inbreuken vastgesteld: dit gaat van het beledigen van het personeel tot het binnensmokkelen van lachgas. De straf bleef meestal beperkt tot een dag tot een week uitsluiting.

Daarnaast waren ook nog 39 ernstige feiten: mensen die zonder betalen het recreatiedomein wilden betreden. Er werden ook drie bezoekers betrapt met een vals paspoort. Deze mensen kregen een uitsluiting van een week tot een maand, naar gelang de ernst van de feiten en of ze spijt van hun daden betuigen. Volgens de gedeputeerde liggen de feiten verspreid over de vier domeinen.

Er was ook een geval van zware agressie. Toen een man te horen kreeg dat het domein volzet was, sloeg hij een ruit aan een kassa stuk. De veiligheidsmensen van het domein en de politie waren snel ter plaatse. Het personeel aan de kassa was danig onder de indruk. Het glas aan de kassa werd vervangen door veiligheidsglas.

Zondag 25 juni zorgden verschillende Franstalige, Brusselse jongeren in de vooravond op het provinciaal recreatiedomein De Gavers voor overlast. De politie van Geraardsbergen/Lierde moest tussenbeide komen. De jongeren hielden zich niet aan de veiligheidsregels, negeerden opmerkingen van de redders en maakten amok. De politie nam ook een zakje met weed in beslag. Of de jongeren een tijdelijk toegangsverbod kregen, is niet duidelijk.

Julien Borremans

Lees ook:

Brusselse jongeren zorgen op de Gavers voor overlast