Oudenaarde wil kernwapens weg

20108592_624904404374512_4117380314233233698_n

Oudenaarde, 24/08/2017 –  Het Oudenaardse schepencollege engageerde zich om op de volgende Gemeenteraad een motie voor te leggen waarin de stad aan de federale overheid een verbod op kernwapens vraagt.  Burgemeester Marnic De Meulemeester: “Als lid van het internationale netwerk ‘Mayors for Peace’ lijkt mij dit een zeer waardevol en krachtig signaal”

“Hoewel de Koude Oorlog gelukkig al een hele tijd achter ons ligt, blijft deze problematiek helaas ook vandaag nog actueel. Denken we maar aan de recente escalatie van het conflict tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. Van de nucleaire afbouw die reeds in de jaren ’60 internationaal werd beloofd, komt jammer genoeg weinig in huis. En zolang er nucleaire wapens bestaan, blijft ook de kans op het gebruik ervan re ëel. Net zoals chemische wapens reeds zijn verboden, en gelet op de voortrekkersrol die ons land destijds speelde in het verbod op landmijnen, vragen wij dus ook een verbod op kernwapens.”

De Meulemeester Marnic 2

“In oktober vorig jaar werd de mogelijkheid tot een verbod op nucleaire wapens reeds behandeld door de Verenigde Naties: 123 landen keurden een resolutie goed, Belgi ë was toen echter één van de 38 landen die tegen stemden. Daarom vragen verschillende steden en gemeenten, waaronder nu dus ook Oudenaarde,  via het netwerk ‘Mayors for Peace’ aan de Belgische regering om constructief mee te werken aan een verbodsverdrag op kernwapens.”