Herbestemming voor vier kerken: Oombergen, Godveerdegem, Sint-Goriks-Oudenhove en Leeuwergem

16266050_10154146935307541_3886091142211264808_n

Zottegem, 14/09/2017 –  Vanaf 2020 komen 4 kerken voor herbestemming in aanmerking: Oombergen, Godveerdegem, Sint-Goriks-Oudenhove en Leeuwergem.

De stad Zottegem telt tot op heden 12 kerken die momenteel nog allemaal voor liturgische vieringen gebruikt worden. Maar daar komt verandering in, zo staat in het kerkenbeleidsplan dat maandag door schepen Leen Goossens (CD&V) wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Vanaf 2020 komen 4 kerken voor herbestemming in aanmerking, namelijk deze van Oombergen, Godveerdegem, Sint-Goriks-Oudenhove en Leeuwergem. Enkel voor de kerk van Oombergen zijn er al concrete plannen. Die kerk zal in de toekomst als ontmoetingsruimte voor de lokale gemeenschap fungeren.

In de kerken van Strijpen en Elene zullen nog slechts occasioneel kerkdiensten plaats hebben. Voor die kerken zal gezocht worden naar een doorgedreven waardevolle nevenbestemming. De kerk van Grotenberge en van Erwetegem zullen op korte termijn (nog zeker tot 2025) een belangrijke rol blijven invullen voor de eredienst. Op langere termijn zal ook voor deze kerken nagegaan worden hoe zij multifunctioneel gebruikt kunnen worden.

De overige kerken, met name deze van Velzeke, Sint-Maria-Oudenhove, Bevegem en het centrum (de dekenale kerk) blijven hoofdzakelijk voor de kerkelijke erediensten bestemd. In deze kerken blijven de wekelijks eucharistievieringen doorgaan. Occasioneel kunnen, zoals nu reeds het geval is, deze kerken gebruikt worden voor een concert of tentoonstelling.

X